- janjeći but od oko 1,5 kg
- 2,3 režnja češnjaka
- 2, 3 žličice sušene majčine dušice
- sol
- papar
- maslinovo ulje
Priprema:
- Janjeći but dobro nasolite i začinite majčinovom dušicom, posipajte maslinovim uljem i ostavite barem nekoliko sati (još bolje preko noći).
- Mladi krumpir dobro operite i narežite na četvrtine ako je veći, odnosno na polovice ako je manji, te ga dobro posušite na papirnatom ubrusu. Potom ga prebacite u lim za pečenje koji ste prethodno namastili maslinovim uljem. Dodajte mu majčinu dušicu, sol i papar i na ploške narezane režnjeve češnjaka. Dobro promiješajte. Na krumpir položite butić koji ćete još jednom posipati maslinovim uljem. Podlijte s tek 1 dcl vode. Lim zatvorite aluminijskom folijom i pecite tako 1 sat i 15 minuta na 200°C.
- Nakon toga skinite aluminijsku foliju, protresite lim za pečenje i pecite na istoj temperaturi još 15-ak minuta redovito podlijevajući s tekućinom od pečenja, kako se butić ne bi presušio.
Dobro je znati!
Kad je meso u pitanju, vrijedi pravilo - koliko kilograma ima, toliko se sati peče. Naravno, o tome ovise i drugi faktori, kao što su jačina pećnice i željena termička obrada mesa.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....