SHUTTERSTOCK
recept

Ljetno osvježenje: Brzo varivo s krastavcima

Kupujte samo krastavce koji su na opip čvrsti, imaju zaobljene rubove i ujednačenu zelenu boju

Kad se govori o visokom udjelu vode u namirnicama, najčešće se za primjer uzima krastavac; sa svojih 90 posto vode odlično hidratizira tijelo, a ujedno je odličan diuretik koji učinkovito uklanja nakupljene toksine iz organizma. Velika količina vode nije jedina blagodat koju možemo dobiti od krastavaca, oni sadrže i doista širok spektar minerala i vitamina, vlakana i tvari koje djeluju kao antioksidansi (beta-karoten, lutein, zeaksantin), ali u nešto manjim količinama. Krastavac je izvor kalija, fosfora, kalcija, magnezija, željeza, cinka, mangana, bakra i selena, a od vitamina sadrži vitamin C, većinu vitamina B i vitamin K. Od navedenih minerala krastavci su najbogatiji kalijem, koji je važan za fleksibilnost mišića i regulaciju krvnog tlaka.

Imamo super recept kako ga iskoristiti.

Brzo varivo s krastavcima

Za 4 osobe

Sastojci:

  • 2 
svježa krastavca
  • 2 
krumpira
  • 2 
češnja češnjaka
  • 1,5 dl 
vrhnja za kuhanje
  • 1,5 dl 
vode
  • kopar
  • maslinovo ulje
  • sol i papar

Priprema:

  1. Naribajte krastavce pa ih kratko popržite na maslinovu ulju.
  2. Dodajte sitno narezan krumpir, promiješajte i propirjajte na jačoj vatri.
  3. Dodajte i češnjak narezan na tanke listiće te sol i papar.
  4. Zalijte vodom i kuhajte.
  5. Kad je krumpir pri kraju, dodajte jelu vrhnje za kuhanje i pustite da prokuha još nekoliko minuta.
  6. Na kraju dodajte sitno nasjeckan kopar.
  7. S ovim se varivom odlično slažu kosani odresci.
Linker
18. studeni 2024 16:09