ZA BISKVIT:
- 130 g Letifico brašna od lješnjaka
- 150 g šećera
- 100 g maslaca
- 5 jaja
- 2 žlice gustina
- 1/2 vrećice praška za pecivo
- 100 ml Letifico ulja od badema
- 1 žličica arome vanilije
- par kapi arome lješnjaka
- 1 žličica mljevenog cimeta
- 1 žličica mljevenog anisa
- prstohvat soli
KREMA:
- 300 g čokolade za kuhanje
- 100 g Letifico medene kreme
- 300 ml vrhnja za šlag
SWISS MERINGUE BUTTERCREAM PREMAZ:
- 3 bjelanjka (M veličina jaja)
- 135 g šećera
- 135 g maslaca sobne temperature
PRIPREMA:
- Pripremite dva kalupa promjera 20 centimetara. Dno im obložite papirom za pečenje. Pećnicu ugrijte na 170 °C.
- Odvojite bjelanjke od žumanjaka. Žumanjcima dodajte šećer pa ih mikserom pjenasto izradite.
- Potom im dodajte maslac sobne temperature, Letifico ulje badema i arome (vanilija i lješnjak). Sve sastojke mikserom povežite.
- U zasebnoj posudi pomiješajte Letifico brašno lješnjaka, gustin, prašak za pecivo i začine (cimet, anis i sol).
- Smjesi žumanjaka dodajte brašno i mikserom sve izradite dok ne bude kompaktno.
- Bjelanjke istucite u snijeg pa ih postepeno umiješajte u smjesu brašna i žumanjaka. To uradite špatulom.
- Tijesto za biskvit ravnomjerno rasporedite u oba kalupa.
- Biskvite pecite 20-25 minuta, odnosno dok vam čačkalica zabodena u sredinu kalupa ne izađe suha.
- Dok se biskviti hlade, pripremit ćemo kremu.
- Čokoladu odlomite na sitne komadiće i dodajte joj Letifico medenu kremu s dodatkom kakaa.
- Vrhnje za šlag ugrijte do vrenja (neka ne prokuha), pa prelijte čokoladu i medenu kremu.
- Špatulom miješajte dok se sve ne sjedini i krema ne postane kompaktna.
- Ohladite je na sobnoj temperaturi, a potom je prebacite u hladnjak da se malo stisne.
- Ohlađenu kremu mikserom dobro izradite.
- Preostaje nam swiss meringue ili moja omiljena krema za torte.
- Na pari pjenjačom tucite 3 bjelanjka sa šećerom. Kada se šećer otopio (nakon nekoliko minuta) zdjelu maknite s pare. Miksajte bjelanjke i šećer dok ne dobijete šaum. Dodajte maslac i nastavite miksati.
- Krema će prvo biti rijetka, pa će se grudati, odnosno mijenjat će oblik prolaskom kroz svoje faze, ne brinite zbog toga.
- Nakon 10 minuta imat ćete divnu kremu koju možete odmah koristiti.
- Dio kreme po želji odvojite i umiješajte žličicu Letifico medene kreme s dodatkom kakaa kako bi prilikom mazanja postigli šareniji efekt.
SLAGANJE:
- Na pladanj postavite jedan biskvit i premažite ga s polovicom kreme.
- Drugi biskvit postavite s dnom prema gore kako bi vam torta bila ravna.
- Cijelu premažite s ostatkom kreme. Spremite je u hladnjak da se malo stisne.
- Sada je premažite swiss meringueom kombinirajući bijelu i onu s medenom kremom.
- Tortu ukrasite po želji.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....