Možda nećete vjerovati da malo omekšani sladoled i samodižuće brašno možete pretvoriti u kruh, ali ako malo bolje razmislite, ima logike: sladoled se sastoji od jaja, šećera i vrhnja, a samodižuće brašno zapravo je mješavina brašna, soli i praška za pecivo.
Potrebni sastojci:
• 1 šalica omekšanog mliječnog sladoleda (okusa po želji, može biti vanilija, čokolada, badem…)
• ¾ šalice samodižućeg brašna (možete ga napraviti i sami tako da pomiješate 2 šalice brašna za kolače, 1 čajnu žličicu sode bikarbone, 1 čajnu žličicu praška za pecivo i ½ čajne žličice soli i zatim koristite prema potrebi)
Priprema:
Sladoled stavite nakratko u mikrovalnu pećnicu tako da malo omekša, odgrabite jednu šalicu i pomiješajte s ¾ šalice samodižućeg brašna i žlicom soli. Dobivenu smjesu stavite u lim za kruh i pecite 25 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva.
Rezultat:
Vrlo vlažan kruh nalik na kolač s blagim okusom po sladoledu (ovisi što ste odabrali, to može biti orah, badem, vanilija….) i ne previše sladak nego baš kako treba.
Ako želite eksperimentirati…
Možete kupiti i neki sladoled s dodacima, primjerice s komadićima čokolade i trešnjama ili višnjama. Postupak je posve isti, uz jednu napomenu: ostavite sladoled da omekša bez pomoći mikrovalne jer će tako kruh biti rahliji. Čokolada će pasti na dno i rastopiti se, odnosno lagano karamelizirati, a trešnje ili višnje (ili drugo voće ovisno o tome kakav ste sladoled koristili) ostat će u sredini tijesta. Tekstura kruha će biti vlažna i meka, a rezultat preukusan: nešto između kruha, kolača i pralina!
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....