- 400 g kvasa
- 1 litra mlaćenice
- 1 kg krupno mljevenog raženog brašna
- 250 g fino mljevenog raženog brašna
- 250 g pirova brašna
- 3 čajne žličice soli
- 1 čajna žličica korijandra
- 1 čajna žličica kima
Priprema:
- Zamijesite kvas, mlaćenicu i raženo brašno. Pokrijte krpom i ostavite da miruje preko noći.
- Sutradan podijelite tijesto na dva dijela. U jedan dio dodajte pirovo brašno i 1,5 čajnu žličicu soli. U drugi dio dodajte fino mljeveno raženo brašno, korijandar, kim i 1,5 čajnu žličicu soli.
- Svako tijesto mijesite posebno 10-ak minuta. Oblikujte ga i stavite na papirom obložen lim za pečenje, pokrijte krpom i ostavite na toplome oko četiri sata da se diže.
- Prije pečenja tijesto zarežite nožem na više mjesta, premažite vodom, prekrijte aluminijskom folijom na kojoj je izrezana rupa kako bi tijekom pečenja mogla izlaziti para.
- Stavite u hladnu pećnicu u koju ste stavili vatrostalnu posudu s vodom. Pecite oko dva sata na 160-170°C.
- Desetak minuta prije kraja skinite foliju. Po želji nakon pečenja koricu kruha možete premazati maslinovim uljem.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....