SHUTTERSTOCK
isprobajte

Krem juha i proljetni rižoto - dva recepta s mladim lukom koja ćete obožavati

Birajte mladi luk svijetle boje i hrskavih listova i držite ga u hladnjaku jer će tako duže zadržati svježinu


Mladi luk je i jedna od najjeftinijih vrsta povrća iako je po svom nutritivnom sastavu i dobrobitima za zdravlje superhrana.

Isprobajte ove recepte.


Rižoto s mladim lukom, gljivama i špinatom

image
SHUTTERSTOCK

Sastojci (za 4 osobe):

  • 4 jušne žlice maslinovog ulja
  • 1 luk srednje veličine
  • sol, papar
  • 2 režnja češnjaka,
  • 3/4 šalice riže za rižote,
  • 3/4 šalice suhog bijelog vina,
  • 3 i 1/2 šalice povrtnog temeljca,
  • 1/4 šalice naribanog parmezana
  • 1 paket gljiva (250 g)
  • 4 šalice mladog špinata
  • 2 mlada luka

Priprema:

1. Na srednje jakoj vatri zagrijte 2 jušne žlice maslinovog ulja. Dodajte nasjeckani luk, pola čajne žličice soli i 1/4 čajne žličice papra te popržite luk povremeno miješajući sve dok ne omekša i postane staklast (6-8 minuta). Umiješajte nasjeckan češnjak i kuhajte još 1 minutu.

2. Dodajte rižu i kuhajte još 1 minutu. Dodajte vino i kuhajte dok ga riža ne upije, odnosno 3-5 minuta. Dodajte temeljac i kuhajte, povremeno miješajući, sve dok riža ne omekša i postane kremasta te dok ne upije temeljac (oko 18-20 minuta). Umiješajte parmezan.

3. U međuvremenu zagrijte preostale 2 žlice ulja u drugoj posudi, dodajte nasjeckane gljive, začinite s po 1/4 čajne žličice soli i papra, povremeno protresite lonac i kuhajte oko 5 minuta dok gljive ne omekšaju. Dodajte mladi špinat i nasjeckan mladi luk, još malo promiješajte na vatri, a zatim umiješajte u rižu. Na kraju možete rižoto i po vrhu posuti s malo parmezana.


Krem juha od celera i mladog luka

image
SHUTTERSTOCK

Sastojci (za 4 osobe):

  • 2 jušne žlice maslaca
  • 2 jušne žlice maslinovog ulja
  • 1 šalica nasjeckanog mladog luka (samo bijeli i svijetlo zeleni dio)
  • 3 režnja češnjaka
  • 2 šalice nasjeckanog lista celera
  • 1 veliki krumpir,
  • 4 šalice povrtnog ili pilećeg temeljca
  • 1/2 šalice vrhnja za kuhanje
  • sol i papar

Priprema:

1. Zagrijte maslac i ulje u loncu na srednje jakoj vatri. Dodajte mladi luk, češnjak i listove celera. Smanjite plamen i kuhajte 6-7 minuta ili dok povrće ne omekša.

2. Dodajte krumpir i temeljac i kuhajte na najjačem plamenu dok ne zavrije. Smanjite plamen i kuhajte otklopljeno 15-20 minuta dok krumpir i ostalo povrće ne postanu jako mekani.

3. Sklonite s vatre i umiješajte vrhnje za kuhanje. Štapnim mikserom miješajte dok juha ne postane kremasta. Dodajte sol i papar po želji.

19. prosinac 2024 21:28