Mladi luk je i jedna od najjeftinijih vrsta povrća iako je po svom nutritivnom sastavu i dobrobitima za zdravlje superhrana.
Isprobajte ove recepte.
Rižoto s mladim lukom, gljivama i špinatom
Sastojci (za 4 osobe):
- 4 jušne žlice maslinovog ulja
- 1 luk srednje veličine
- sol, papar
- 2 režnja češnjaka,
- 3/4 šalice riže za rižote,
- 3/4 šalice suhog bijelog vina,
- 3 i 1/2 šalice povrtnog temeljca,
- 1/4 šalice naribanog parmezana
- 1 paket gljiva (250 g)
- 4 šalice mladog špinata
- 2 mlada luka
Priprema:
1. Na srednje jakoj vatri zagrijte 2 jušne žlice maslinovog ulja. Dodajte nasjeckani luk, pola čajne žličice soli i 1/4 čajne žličice papra te popržite luk povremeno miješajući sve dok ne omekša i postane staklast (6-8 minuta). Umiješajte nasjeckan češnjak i kuhajte još 1 minutu.
2. Dodajte rižu i kuhajte još 1 minutu. Dodajte vino i kuhajte dok ga riža ne upije, odnosno 3-5 minuta. Dodajte temeljac i kuhajte, povremeno miješajući, sve dok riža ne omekša i postane kremasta te dok ne upije temeljac (oko 18-20 minuta). Umiješajte parmezan.
3. U međuvremenu zagrijte preostale 2 žlice ulja u drugoj posudi, dodajte nasjeckane gljive, začinite s po 1/4 čajne žličice soli i papra, povremeno protresite lonac i kuhajte oko 5 minuta dok gljive ne omekšaju. Dodajte mladi špinat i nasjeckan mladi luk, još malo promiješajte na vatri, a zatim umiješajte u rižu. Na kraju možete rižoto i po vrhu posuti s malo parmezana.
Krem juha od celera i mladog luka
Sastojci (za 4 osobe):
- 2 jušne žlice maslaca
- 2 jušne žlice maslinovog ulja
- 1 šalica nasjeckanog mladog luka (samo bijeli i svijetlo zeleni dio)
- 3 režnja češnjaka
- 2 šalice nasjeckanog lista celera
- 1 veliki krumpir,
- 4 šalice povrtnog ili pilećeg temeljca
- 1/2 šalice vrhnja za kuhanje
- sol i papar
Priprema:
1. Zagrijte maslac i ulje u loncu na srednje jakoj vatri. Dodajte mladi luk, češnjak i listove celera. Smanjite plamen i kuhajte 6-7 minuta ili dok povrće ne omekša.
2. Dodajte krumpir i temeljac i kuhajte na najjačem plamenu dok ne zavrije. Smanjite plamen i kuhajte otklopljeno 15-20 minuta dok krumpir i ostalo povrće ne postanu jako mekani.
3. Sklonite s vatre i umiješajte vrhnje za kuhanje. Štapnim mikserom miješajte dok juha ne postane kremasta. Dodajte sol i papar po želji.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....