Odličan domaći ublaživač su lizalice od karamela, kakve su nam pripremale još naše bake. Jako su ukusne, a vrlo jednostavne za pripremu.
- Za lizalice od karamela treba nam tek nekoliko žlica smeđeg šećera.
- Šećer uspemo u posudu i zagrijavamo ga, stalno miješajući, dok se ne otopi i pretvori u tekućinu.
- Kad dobije lijepu smeđu boju, posudu maknemo s vatre, a rastopljeni šećer izlijemo na papir za pečenje u obliku malih krugova.
- U krugove odmah stavimo drvene štapiće i pričekamo da se ohlade.
- Ukusne karamela lizalice su gotove!
Maštoviti dodaci
Lizalice možemo obogatiti brojnim dodacima. Šećeru u posudi možemo dodati cimet, kurkumu ili naribani đumbir.
Na papir za pečenje možemo rasporediti osušeno bilje, na primjer mentu, a potom na nju izliti karamelizirani šećer. Dok se hlade, lizalice možemo pokapati sokom od limuna.
Samo karamele
Ako pri ruci nemate drvenih štapića, možete napraviti karamel bombone. Postupak njihove pripreme je isti, samo bez štapića.
Iako je recept za pripremanje lizalica jednostavan, prilikom rada s vrućim šećerom treba biti pažljiv.
Ako vam se dogodi da se prilikom ulijevanja karamela na papir za pečenje opečete, šećer treba brzo isprati, a bolno mjesto natrljati kokosovom mašću. Pomaže i nanošenje eteričnog ulja lavande, koje će donijeti trenutno olakšanje.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....