Snimila i ukiselila: Berislava Picek/Hanza Media
Zdrava kuhaona

Kiseli krastavci po Matejinom receptu

Od krastavaca koje nećete pojesti svježe pripremite ukusnu zimnicu. Ovo je recept po kojem već godinama krastavce kiseli moja prijateljica i članica žirija kulinarskog showa “Tri, dva, jedan - kuhaj!” Mateja Domitrović koja mi je i darovala teglicu najfinijih kiselih krastavaca.
  • 10 kg malih krastavaca
  • 5 l vode
  • 1 do 1,5 l alkoholnog octa
  • 10 dag soli
  • 15 dag šećera
  • grančice kopra
  • papar u zrnu
  • zrna gorušice

Priprema:

  1. Krastavce operite, najbolje pomoću nove četkice za zube. Najbolje ih je pripremiti dan ranije pa drugi dan kiseliti, jer ih treba dobro izribati s obzirom na to da ne koristimo konzervans pa već jedan krastavac može pokvariti cijelu staklenku.
  2. U velikom loncu prokuhajte vodu s octom, solju i šećerom.
  3. Sterilizirajte staklenke i poklopce u pećnici na temperaturi od 70 Celzijevih stupnjeva.
  4. Rasporedite krastavce u staklenke, dodajte papar, gorušicu i grančice kopra, pa ih zalijte otopinom rashlađenom na sobnu temperaturu.
  5. Složite staklenke u veliki lonac u koji ste stavili krpu i pazite da ne dodiruju jedna drugu niti stijenke lonca. Ulijte vode do trećine i kad voda zakuha i počnu se stvarati mjehurići, isključite.
  6. Staklenke pokrijte dekom i ostavite da se prohlade preko noći. Čuvajte ih na hladnom.

Linker
02. studeni 2024 10:04