Pet dobrobiti kakija
 FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
egzotika na tanjuru

Kaki - manje poznato voće koje snižava tlak, održava dobru probavu i redovitu stolicu te štiti od artritisa

Kad kupujete kaki, odaberite onaj plod čija težina odgovara veličini i ima sjajnu koru, bez oštećenja i mrlja

Voće je uvijek zdrava i poželjna namirnica koja je dobrodošla u svakoj uravnoteženoj i cjelovitoj prehrani, a naročito za osvježenje u toplijim mjesecima. Uobičajeno voće, poput borovnica, citrusnog voća ili jabuka, je odličan izbor, no postoje i nešto manje poznate vrste voća koje zaslužuju pažnju, a jedna od njih je i kaki koji obiluje zdravstvenim dobrobitima i bilo bi šteta ne uvrstiti ga u jelovnik. Kaki je okrugli plod narančaste boje s bogatim slatkim okusom gotovo nalik medu. U stvari, njegov okus ne nalikuje okusu niti jednog drugog poznatog voća, a može se jesti svjež, osušen ili kuhan. Postoji nekoliko tipova kakija, no najčešći su fuyu i hachiya. Fuyu je čvršći kad je zreo i izgleda kao žućkasto-narančasta rajčica, a hachiya je narančasto-crven i po obliku nalik na žir. Kad kupujete kaki, odaberite onaj plod čija težina odgovara veličini i ima sjajnu koru, bez oštećenja i mrlja. To je znak da je riječ o kvalitetnom, zrelom kakiju čiji će jedinstveni okus doći do punog izražaja. Uz to, kaki je nutritivno vrlo bogato voće koje sadrži malo kalorija. Kaki srednje veličine sadrži 118 kalorija, 0,3 g masti, 1 g proteina, 31 g ugljikohidrata, 25 g šećera, 6 g vlakana, 70 posto dnevno preporučenog unosa vitamina A i 20 posto preporučenog dnevnog unosa vitamina C.


1. Dobar je za zdravlje srca

Kaki vas može štititi od srčanih bolesti jer obiluje antioksidansima kao što su flavonoidi, uključujući kvercetin i kaempferol, koji pomažu u sprečavanju oksidacijskih oštećenja te smanjuju rizik za razvoj kroničnih bolesti, poput bolesti srca. Kaki je i dobar izvor taninske i galske kiseline koje dokazano snižavaju povišen krvni tlak, smanjuju upalu i snižavaju razinu kolesterola - a to su rizični faktori za razvoj srčanih bolesti. Narežite kaki na komadiće i uživajte u njemu uz grčki jogurt za doručak ili ga dodajte u salatu od lososa, pistacija i zelene salate koja može biti zdrav i lagan ručak.


2. Može poboljšati zdravlje zglobova

S obzirom na to da smanjuje upalu u tijelu, kaki ima i pozitivan učinak na zdravlje zglobova. Može ih štititi od artritisa jer je vrlo učinkovit u smanjenju upale, a upala je povezana s artritisom. Taj učinak smanjenja upale je dijelom posljedica visokog udjela vitamina C koji pomaže u saniranju štete nastale od djelovanja slobodnih radikala štiteći od upale tako što održava nisku razinu C reaktivnog proteina i interleukina 6 - a to su dvije tvari koje se luče kad je u tijelu prisutna upala.


3. Koristi protiv zatvora

Redovito konzumiranje kakija može pomoći u održavanju dobre probave i redovite stolice zahvaljujući visokom udjelu vlakana. Jedan kaki sadrži čak 6 grama vlakana, što je gotovo četvrtina dnevno preporučene količine vlakana za žene. To je zaista mnogo i jedan obrok kakija dnevno može napraviti veliku razliku ako patite od zatvora. Za zdravu i cjelovitu užinu jedite kaki u kombinaciji sa sirom i orašastim plodovima.


4. Poboljšava zdravlje očiju

Kaki može pomoći u očuvanju zdravlja očiju te poboljšati zdravlje očiju. Obiluje luteinom i zeaksantinom, a to su karotenoidni antioksidansi koji pomažu u borbi protiv makularne degeneracije uzrokovane starenjem. Uz to, kaki sadrži i 70 posto dnevno preporučenog unosa vitamina A koji je esencijalni nutrijent za normalan vid.


5. Može smanjiti rizik za razvoj raka

Dosadašnja su istraživanja pokazala da kaki može imati antikancerogeni učinak. Može štititi od raka zahvaljujući tome što obiluje flavonoidima i karotenoidima, poput beta-karotena, koji je naročito koristan kad je riječ o borbi protiv raka pluća i raka debelog crijeva.


Kako uživati u kakiju

Možete započeti dan tako da dodate ploške kakija u jogurt ili da ih poslažete na tost ili sendvič. Možete u njemu uživati za užinu ili za ručak tako da ga narežete na ploške i dodate u salate, a možete ga upotrijebiti i za pripremu smoothieja.

Linker
10. svibanj 2024 02:33