- 500 g pastrnjaka
- 500 g mrkve
- 2 ljutike
- 1 glavica češnjaka
- 1 cm svježeg đumbira
- 1 žličica kumina
- 1 žličica garam masale
- ½ gorušice
- ½ cimeta
- 1 žlica sezamovog ulja
- sol i papar
- 1 l vrućeg povrtnog temeljca (može i pileći ako ne težite jesti vegetarijanski)
- 100 ml kokosovog mlijeka
Za posluživanje:
- 1 žličica bučinih sjemenki
- 1 žličica suncokretovih sjemenki
- 1 žličica zlatnog lana
- 1 žličica smeđeg lana
- 1 žličica sezama
- ¼ žličice soli (morske ili himalajske)
- Pastrnjak i mrkvu operite, ogulite te u grubo narežite.
- Ljutike ogulite i prepolovite, a glavici češnjaka samo odrežite gornji dio i ostavite je tako u komadu.
- Podložite pripremljeno povrće na veliki lim obložen papirom za pečenje.
- Posipajte sve navedenim začinima, poškropite sezamovim uljem i začinite solju i paprom te malo promiješajte.
- Pecite u pećnici zagrijanoj na 180˚C i pecite dok povrće potpuno ne omekša, dvadesetak minuta.
- Kada je povrće gotovo prebacite u blender pastrnjak, mrkve i ljutike. Češnjak stisnite rukama kako bi izvukli mekano meso pa i njega dodajte u blender, a kožicu dakako bacite.
- Dodajte 2/3 pripremljenog temeljca i sve dobro zblendajte. Po potrebi dodavajte još temeljca dok ne dođete do željene gustoće juhe.
- Juhu dovršite kokosovim mlijekom te doradite okus po potrebi solju i paprom.
Za posluživanje
Na suhoj tavi tostirajte sve sjemenke i sol. Kada počnu pucketati žustro miješajte da vam ne zagore. Sjemenke su gotove kada dobiju lijepu zlatnu boju. Gotovu juhu posipajte ovom mješavinom sjemenki i uživajte.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....