Snimila: Andrea Cukrov
S ponosom predstavljamo :)

Juha od pečenog korjenastog povrća

  • 500 g pastrnjaka
  • 500 g mrkve
  • 2 ljutike
  • 1 glavica češnjaka
  • 1 cm svježeg đumbira
  • 1 žličica kumina
  • 1 žličica garam masale
  • ½ gorušice
  • ½ cimeta
  • 1 žlica sezamovog ulja
  • sol i papar
  • 1 l vrućeg povrtnog temeljca (može i pileći ako ne težite jesti vegetarijanski)
  • 100 ml kokosovog mlijeka

Za posluživanje:

  • 1 žličica bučinih sjemenki
  • 1 žličica suncokretovih sjemenki
  • 1 žličica zlatnog lana
  • 1 žličica smeđeg lana
  • 1 žličica sezama
  • ¼ žličice soli (morske ili himalajske)
  1. Pastrnjak i mrkvu operite, ogulite te u grubo narežite.
  2. Ljutike ogulite i prepolovite, a glavici češnjaka samo odrežite gornji dio i ostavite je tako u komadu.
  3. Podložite pripremljeno povrće na veliki lim obložen papirom za pečenje.
  4. Posipajte sve navedenim začinima, poškropite sezamovim uljem i začinite solju i paprom te malo promiješajte.
  5. Pecite u pećnici zagrijanoj na 180˚C i pecite dok povrće potpuno ne omekša, dvadesetak minuta.
  6. Kada je povrće gotovo prebacite u blender pastrnjak, mrkve i ljutike. Češnjak stisnite rukama kako bi izvukli mekano meso pa i njega dodajte u blender, a kožicu dakako bacite.
  7. Dodajte 2/3 pripremljenog temeljca i sve dobro zblendajte. Po potrebi dodavajte još temeljca dok ne dođete do željene gustoće juhe.
  8. Juhu dovršite kokosovim mlijekom te doradite okus po potrebi solju i paprom.

Za posluživanje

Na suhoj tavi tostirajte sve sjemenke i sol. Kada počnu pucketati žustro miješajte da vam ne zagore. Sjemenke su gotove kada dobiju lijepu zlatnu boju. Gotovu juhu posipajte ovom mješavinom sjemenki i uživajte.

Linker
02. studeni 2024 18:19