SHUTTERSTOCK
Dva mljac recepta

Još je niste uključili u slastice? Mrkva u božićnim keksima i kolaču s čokoladom

Mrkva je idealan izbor jer je slatkasta, zdrava, ima lijepu boju i predivnu, blagu aromu te se odlično slaže sa svim mogućim sastojcima za kolače i torte


Nije li vrijeme da razbijemo dosadu i u naše slatke recepte unesemo novi sastojak? Mrkva je idealan izbor jer je slatkasta, zdrava, ima lijepu boju i predivnu, blagu aromu te se odlično slaže sa svim mogućim sastojcima za kolače i torte. Njezina konzistencija je korisna za zgušnjavanje krema i smjesa za tijesto, daje kolačima lijepu boju i okus. Odlična je u kombinaciji s bademima, čokoladom, cimetom, sirom, ali i grožđicama i orasima. Slatkiše pripremljene od ovog zdravog sastojka možete bez straha ponuditi djeci, a i odrasli će u njima uživati.


BOŽIĆNI KEKSI OD MRKVE

Iznenadite prijatelje i obitelj ovim ukusnim i zdravim keksima koje možete oblikovati u raznim prigodnim oblicima i ukrašavati po želji.

image
SHUTTERSTOCK

Sastojci:

• 300 grama oštrog brašna

• 100 g rižinog brašna (možete koristiti i kukuruzno, ali u tom slučaju samo 50 g)

• 100 g naribane svježe mrkve

• 50 g badema

• 50 g škrobnog brašna

• 100 g šećera

• 1 jaje • 50 g maslaca

• 1 čajna žličica cimeta

• prstohvat soli

• 1 paketić vanilin šećera

• naribana kora jednog limuna

Priprema:

1. Maslac ostavite da omekša na sobnoj temperaturi, a zatim sve sastojke ubacite u kuhinjski robot ili promiješajte električnim mikserom.

2. Kad se sastojci povežu i dobijete jednoličnu smjesu, oblikujte je u loptu, umotajte u prozirnu kuhinjsku foliju i stavite u hladnjak na najmanje 2 sata.

3. Valjkom razvaljajte tijesto i kalupima režite željene oblike. Kekse poslažite na lim prekriven masnim papirom za pečenje.

4. Pecite u pećnici zagrijanoj na 170 stupnjeva samo 8 minuta.

5. Izvadite kekse iz pećnice i ostavite da se hlade najmanje 20 minuta te ih tek tada vadite iz lima za pečenje. Nemojte ih vaditi ranije jer mogu vrlo lako popucati. 6 Gotovo kekse možete ukrasiti glazurom od čokolade ili bijelom glazurom, a možete i prije pečenja u njih utisnuti ukrase od suhog voća te ih poslije posuti šarenim mrvicama za ukrašavanje. Uglavnom, prepustite se mašti i poigrajte se ukrašavanjem keksa zajedno s djecom.


KOLAČ OD MRKVE S ČOKOLADNOM GLAZUROM

Sve sastojke možete pomiješati u blenderu i u trenu napraviti ovaj zdrav i ukusan kolač.

image
SHUTTERSTOCK

Sastojci (za 12 osoba):

• 2 i 1/4 šalice višenamjenskog brašna

• 1 jušna žlica praška za pecivo

• 3/4 čajne žličice soli

• 1 šalica biljnog ulja

• 2 šalice bijelog šećera

• 4 velika jaja

• 1 i 2/3 šalice oguljene i nasjeckane mrkve

Za glazuru:

• 1 šalica mlijeka

• 1 rebro gorke čokolade

• 2 jušne žlice meda

• 1 jušna žlica maslaca

Priprema:

1. Zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva. Lim za pečenje namastite i pospite brašnom.

2. U zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo i sol.

3. U blenderu miješajte ulje, šećer, jaja i mrkvu dok ne dobijete kremastu, glatku smjesu. U nju umiješajte brašno i dobro promiješajte.

4. Pecite u pećnici oko 40 minuta ili provjerite čačkalicom (ako izađe suha iz tijesta, pečeno je). Ostavite kolač da se hladi oko jedan sat.

5. Pomiješajte čokoladu, med i maslac u lončiću i zagrijavajte stalno miješajući. Miješajte oko 10 minuta, dok ne dobijete gustu glatku glazuru.

6. Stavite lončić u posudu napunjenu ledom i miješajte još oko 5 minuta, zatim prelijte preko kolača i ostavite da se do kraja stvrdne. 7 Narežite kolač na kocke i poslužite

Još recepata za slastice od mrkve pronađite u novom broju magazina 100 posto prirodno, u prodaji je od četvrtka, 15. prosonca.

Linker
05. studeni 2024 21:06