Za slastice je uvijek dobro izabrati butternut tikvu.
 Snimila: Sandra Rončević
O slanom i slatkom: o svemu

Jesenji tiramisu s bundevom

  • 400 g piškota (savoiardi)
  • 0,5 litre crne kave
  • 1 dcl Amaretto likera ili ruma
  • 1 žličica cimeta

Za kremu:

  • 350-400 g pečene muškatne bundeve pretvorene u pire
  • 250 gr sira mascarpone
  • 200 ml slatkog vrhnja (za šlag)
  • 1 žličica kardamoma
  • 2 žumanjka
  • 2 velike žlice šećera
  • 2 vanilin šećera (ili žličica paste od vanilije)

Za posipanje:

  • 1 pakovanje amaretti keksa ili gorki kakao

Priprema:

  1. Skuhajte kavu (turska, espresso ili nescaffe, onu koju najviše volite), pustite je da se ohladi. Kad se kava ohladila, izlijte je u širu posudu, dodajte joj žličicu cimeta, Amaretto ili rum te promiješajte. Neka odstoji do trenutka umakanja piškota.
  2. Napravite kremu: odvojite 2 žumanjka od bjelanjaka (bjelanjke sačuvajte za nešto drugo), šećer, vanilin šećer (ili pastu od vanilije) i izmutite mikserom u pjenastu smjesu. Nakon što ste dobro izmutili, u smjesu dodajte žličicu kardamoma i pire od bundeve pa sve dobro izmiješajte, potom dodajte mascarpone i mutite mikserom dok se smjesa ne sjedini.
    NAPOMENA: žumanjke možete termički obraditi tako da ih kratko tučete sa šećerom na pari.
  3. U drugoj posudi mikserom umutite slatko vrhnje dok ne dobijete kompaktnu smjesu, odnosno šlag. Pazite da previše ne izradite vrhnje mikserom jer bi se ono moglo pretvoriti u maslac.
  4. Tako napravljeni šlag dodajte u smjesu od jaja i sira pa kuhačom ili silikonskom špatulom dobro izmiješajte. Nemojte više mutiti mikserom.
  5. Pripremite kalup ili vatrostalnu posudu u koju ćete slagati kolač: piškote podijelite na dva jednaka dijela (za dva sloja) pa krenite sa slaganjem tako da svaku piškotu umočite u pripremljenu kavu (pazite da ih ne razmočite) pa ih slažite u dva reda dok ne potrošite prvu polovicu. Na tako posložene piškote stavite jedan dio kreme i dobro poravnajte. Pa ponovite s drugim slojem piškota koje složite po nanesenoj kremi. Kad ste završili sa piškotama, premažite ih preostalom kremom.
    NAPOMENA: tiramisu možete slagati i u zdjelu pa vaditi žlicom te u manje zdjelice ili čaše.
  6. Na kraju cijeli kolač dobro posipajte prahom gorkog kakaa ili mrvljenim amaretti keksima i stavite u hladnjak da se dobro ohladi.
Linker
22. studeni 2024 04:30