- 400 g piškota (savoiardi)
- 0,5 litre crne kave
- 1 dcl Amaretto likera ili ruma
- 1 žličica cimeta
Za kremu:
- 350-400 g pečene muškatne bundeve pretvorene u pire
- 250 gr sira mascarpone
- 200 ml slatkog vrhnja (za šlag)
- 1 žličica kardamoma
- 2 žumanjka
- 2 velike žlice šećera
- 2 vanilin šećera (ili žličica paste od vanilije)
Za posipanje:
- 1 pakovanje amaretti keksa ili gorki kakao
Priprema:
- Skuhajte kavu (turska, espresso ili nescaffe, onu koju najviše volite), pustite je da se ohladi. Kad se kava ohladila, izlijte je u širu posudu, dodajte joj žličicu cimeta, Amaretto ili rum te promiješajte. Neka odstoji do trenutka umakanja piškota.
- Napravite kremu: odvojite 2 žumanjka od bjelanjaka (bjelanjke sačuvajte za nešto drugo), šećer, vanilin šećer (ili pastu od vanilije) i izmutite mikserom u pjenastu smjesu. Nakon što ste dobro izmutili, u smjesu dodajte žličicu kardamoma i pire od bundeve pa sve dobro izmiješajte, potom dodajte mascarpone i mutite mikserom dok se smjesa ne sjedini.
NAPOMENA: žumanjke možete termički obraditi tako da ih kratko tučete sa šećerom na pari. - U drugoj posudi mikserom umutite slatko vrhnje dok ne dobijete kompaktnu smjesu, odnosno šlag. Pazite da previše ne izradite vrhnje mikserom jer bi se ono moglo pretvoriti u maslac.
- Tako napravljeni šlag dodajte u smjesu od jaja i sira pa kuhačom ili silikonskom špatulom dobro izmiješajte. Nemojte više mutiti mikserom.
- Pripremite kalup ili vatrostalnu posudu u koju ćete slagati kolač: piškote podijelite na dva jednaka dijela (za dva sloja) pa krenite sa slaganjem tako da svaku piškotu umočite u pripremljenu kavu (pazite da ih ne razmočite) pa ih slažite u dva reda dok ne potrošite prvu polovicu. Na tako posložene piškote stavite jedan dio kreme i dobro poravnajte. Pa ponovite s drugim slojem piškota koje složite po nanesenoj kremi. Kad ste završili sa piškotama, premažite ih preostalom kremom.
NAPOMENA: tiramisu možete slagati i u zdjelu pa vaditi žlicom te u manje zdjelice ili čaše. - Na kraju cijeli kolač dobro posipajte prahom gorkog kakaa ili mrvljenim amaretti keksima i stavite u hladnjak da se dobro ohladi.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....