Ukusna suradnja

Jesen u tanjuru: Kad se udruže mali, kuhaju se velike stvari

Nakon uspješnog Malog piknika, poznata mobilna tržnica lokalnih organskih proizvoda koja pod svojom kapom okuplja domaće OPG-ove, Mali plac, pokreće još jedan poseban projekt, ovaj put u suradnji s gastro-blogericom Petrom Majdak (mali Chef).

Jednom tjedno u kuhinji Malog placa i pod kuhačom malog Chefa, uz inspirativne gurmanske priče o prirodnoj i stvarnoj hrani, stvarat će se jednako mala, ali prava kulinarska čuda.

Ova suradnja tako će širom otvoriti vrata u svijet novih-starih receptura u kojima će glavnu ulogu imati sezonske, prirodno uzgojene namirnice i tradicionalni proizvodi koji će pristizati ravno iz ruku lokalnih proizvođača.

Sretan stol

Cilj ove kulinarske avanture je podsjetiti na obilje koje nam je dostupno u prirodnom okruženju, osvrnuti pažnju na vrijednost lokalnog i tradicijskog uzgoja hrane, očuvati stare recepture, kao i domaće okuse koji nestaju pod pritiskom industrije i komercijalizacije, potaknuti kupovinu i konzumaciju stvarne hrane te pružiti inspiraciju za pripremu najfinijih kreacija za sretan stol.

"Želimo pokazati što sve možete napraviti u vlastitoj kuhinji s domaćim biljnim namirnicama te koliko su raznovrsne i zanimljive mogućnosti korištenja takvih namirnica u svakodnevnoj prehrani. Isto tako, želimo pokazati da takva vrsta prehrane, osim što pozitivno utječe na zdravlje ljudi, može ujedno i usrećiti nepca svih ljubitelja dobre hrane. Recepti će se bazirati na pristupačnim i lako dostupnim domaćim namirnicama, a konačni rezultat bit će hranjivi i ukusni obroci za čiju pripremu nećete morati utrošiti puno vremena." opisala je suradnju autorica recepata.

Recepti koji će se objavljivati na tjednoj razini na blogu malog Chefa i internetskoj stranici Malog placa objedinit će najbolje od naše tradicionalne i suvremene gastronomije, oživjeti neke zaboravljene namirnice te nas upoznati sa širokim mogućnostima upotrebe samoniklog bilja u prehrani. Sočivo bogato grahoricama i gusta juha od domaćih rajčica oduševit će sve one vjerne tradiciji, a za poklonike nešto suvremenijeg pristupa mali Chef pripremit će pečenu ciklu i mrkvu s vinaigretteom od smeđeg maslaca, octa i badema, omlet s lobodom ili rižoto s kaduljom i bundevom. Neće biti iznevjereni ni sladokusci, koje očekuju brojne prirodne i niskokalorične slastice i poslastice.


Dok mali Chef kuhačom kuje nove recepture, donosimo prve tri kreacije iz "male" kuhinje. Sve namirnice svježe su ubrane na Malom placu, a osmišljavanje recepata, pripremu i stiliziranje potpisuje Petra Majdak (mali Chef).

Mali Chef i dalje po zraku kuhačom vrti i kuje nove recepture - sljedeća kreacija stiže uskoro! Do tada nam nema druge nego pratiti Malog Chefa na blogu, Facebooku i Instagramu.

  • 30 g maslaca
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1 luk
  • 2 češnja češnjaka
  • 280 g arborio riže
  • 200 ml suhog bijelog vina
  • 1 litra povrtnog temeljca (ako nemate domaći koristite kocku)
  • 1 mala butternut tikva
  • manja šaka svježe kadulje
  • 100 g parmezana
  • 150 g mozzarelle
  • sol i papar
  • kockica maslaca

Priprema:

  1. Na maslacu i 1 žlici maslinovog ulja dinstajte luk dok ne omekša, dodajte sitno sjeckani češnjak i pazite da vam ne zagori. Stavite rižu i pržite ju neprestano miješajući 1 do 2 minute dok ne postane staklasta.
  2. Dodajte vino i pustite da zavrije. Nakon toga smanjite vatru i krčkajte dok 2/3 vina ne ispari.
  3. Dodajte temeljac, otprilike 1 šalicu te pustite da tekućina ispari prije dodavanje sljedeće čaše. Kuhajte rižu na ovaj način 15 minuta.
  4. U međuvremenu zagrijte preostalu žlicu maslinovog ulja na srednjoj vatri i pržite kockice bundeve 10 do 12 minuta, dok ne postanu mekane i zlatno-smeđe boje. Posolite ih i popaprite.
  5. Narežite kadulju i umiješajte ju u rižoto s pečenom bundevom, mozzarellom narezanom na kockice i naribanim parmezanom. Ugasite vatru i pustite da se sir rastopi. Začinite po želji i umiješajte kockicu maslaca.
  6. Rižoto poslužite odmah.

  • 2 kg zrelih rajčica (mesnate sorte poput šljivara)
  • 50 g maslaca
  • 1 luk
  • 4 češnja češnjaka
  • 2 žlice vinskog octa
  • 2 prstohvata šećera
  • šaka svježeg bosiljka
  • pola svježeg čilija (sjemenke odstraniti)
  • sol

Priprema:

  1. Rajčice zarežite u križ s nožićem i potopite u vruću vodu. Ostavite ih par minuta, ohladite pod mlazom hladne vode i odstranite kožicu. Oguljene narežite na kockice.
  2. Na ugrijanom maslacu i srednjoj temperaturi dinstajte luk dok ne omekša.
  3. Dodajte nasjeckani čili i češnjak te sve zajedno dinstajte još 2 do 3 minute.
  4. Dodajte ocat i šećer te pustite da sve zajedno krčka 1 do 2 minute.
  5. Dodajte nasjeckane rajčice i nakon što zavrije, kuhajte na srednjoj vatri 20 minuta.
  6. Maknite lonac s vatre, u juhu stavite šaku bosiljka i pustite da odstoji 15 minuta.
  7. Usitnite sastojke u blenderu. Ako vam se čini da je juha pregusta, dodajte vode po potrebi. Prije posluživanja dovedite juhu do vrenja.

Savjet više!

Kako biste dodatno aromatizirali ovu juhu, napravite pesto od bosiljka po receptu malog Chefa!

  • 150 g slanutka
  • 150 g jari graha
  • 150 g kukuruza
  • 150 g ječma
  • 100 g graha trešnjevca
  • 1 luk
  • 3 češnja češnjaka
  • maslinovo ulje
  • lovorov list
  • sol i papar

Priprema:

  1. Grahorice dan ranije namočite u vodi.
  2. Jari grah prokuhajte i prvu vodu bacite.
  3. Na maslinovom ulju dinstajte luk, dodajte nasjeckani češnjak i na to isprane grahorice.
  4. Zalijte vodom, dodajte lovorov list i kuhajte 2 do 2 i pol sata, odnosno dok sve grahorice ne omekšaju.
  5. Začinite s paprom i solju te tijekom kuhanja dodajte vode ako je potrebno.
  6. Servirajte u dubokom tanjuru i obavezno začinite maslinovim uljem.

23. prosinac 2024 01:30