Popularna dermatologinja nedavno je upozorila na mogućnost da bi vaša omiljena jesenska pića, slatkiši i grickalice mogli doprinositi izbijanju problema na koži. U videu u kojem govori o uobičajenim zabludama u njezi kože, dr. Dray je odgovorila na tvrdnju jednog korisnika TikToka da cimet i banane mogu pomoći u sprečavanju izbijanja akni.
- To je posve netočno. Ta kombinacija zvuči kao ukusan i zdrav međuobrok, no hoće li vam riješiti problem akni? Definitivno ne. Cimet dokazano ima protuupalna svojstva. Moguće je da ima i neke povoljne učinke na regulaciju šećera, ali neće povećati razinu kolagena niti riješiti vaš problem s aknama, a neće niti izazvati izbijanje akni – rekla je stručnjakinja.
Nezgodna tvar
- Iako su cimet i banana dobrodošao zaokret umjesto uobičajenih međuobroka krcatih solju i šećerom, postoji jedna stvar koju ljudi ne znaju. Cimet ima protuupalno djelovanje, ali sadrži i tvar koja se naziva cinamaldehid i koja može uzrokovati crvenilo kože – otkrila je dermatologinja te dodala da i banane mogu uzrokovati izbijanje kožnih problema.
- Stoga nije nimalo neuobičajeno da konzumacija banana ili cimeta izazove aktivaciju rozaceje, bolesti kože koja može nalikovati na akne. Procjenjuje se da 70 posto osoba s rozacejom ima aktivaciju bolesti kad konzumiraju cimet, a to vrijedi i za druge začine, osobito sve one koji sadrže kapsaicin, poput čili papričica - upozorava dr. Dray.
Što je rozaceja?
Iako se bolest može pojaviti u bilo kojem životnom periodu i u različitim oblicima, najčešće počinje iza tridesete godine života i to s kratkim epizodama crvenila na licu, osobito na obrazima, čelu, bradi ili nosu. Simptomi su crvenilo na koži nosa, obraza, čela, brade, vrata i dekoltea koje se pojavljuje i nestaje. Obično svaki put traje po nekoliko minuta, a lice na dodir može biti toplo, vruće ili bolno. Može se javiti osjećaj peckanja ili zatezanja pri umivanju lica vodom ili korištenju kozmetičkih proizvoda za njegu kože, a koža je suha i otečena, osobito oko očiju. Na koži se mogu javiti žuto-narančaste mrlje, a može se javiti i bol u kapcima ili kraste oko korijena trepavica. Koža je ponekad zadebljala, uglavnom u području oko nosa, no taj se simptom javlja obično nakon mnogo godina postojanja bolesti.
Upoznajte okidače
Stručnjaci su primijetili da ponekad tijelo luči tvari u koži koje mogu uzrokovati lančanu reakciju koja vodi do crvenila, upale i, kod nekih osoba, do osjećaja pečenja i bockanja.
Poznato je da sunce, topli napici, čokolada, začinjena hrana i alkohol, dakle mnoge "zabavne" stvari u životu mogu djelovati kao okidači i pogoršati stanje rozaceje. No, manje je poznato da i hladna hrana ili pića te hrana koja sadrži formaldehid mogu uzrokovati izbijanje rozaceje. Određena hrana, naročito ona koja obiluje niacinom, poput školjkaša, tune, kikirikija i peradi, može izazvati reakciju kod osoba s osjetljivom kožom. Te namirnice mogu aktivirati Langerhansove stanice, vrstu imunih stanica prisutnih u koži, što potiče lučenje prostaglandina. Te tvari nalik hormonima mogu izazvati upalu, crvenilo i nadraženost – kaže Vivian Shi, profesorica dermatologije sa Sveučilišta u Arkansasu. Ističe i da su studije pokazale da su osobe koje su redovito konzumirale hranu s visokim udjelom masti i čajeve imale veći rizik za aktiviranje rozaceje, pojavu oticanja i crvenila.
- Jedna je studija, pak, pokazala da je učestala konzumacija mlijeka i mliječnih proizvoda povezana sa smanjenjem crvenila, prištića i simptoma nalik na akne kod osoba s rozacejom. Zanimljivo je da je studija provedena na kineskoj populaciji među kojima je bilo 1.347 osoba s rozacejom i 1.290 bez rozaceje, otkrila da ne postoji povezanost između rozaceje i konzumacije slatkiša, kave ili začinjene hrane – navodi prof. Shi.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....