SHUTTERSTOCK
super recept

Isprobajte slatku pitu od mrkve, obožavat će je i oni najmlađi

Mrkva je idealan izbor jer je slatkasta, zdrava, ima lijepu boju i predivnu, blagu aromu

Ova pita od mrkve slatkastog okusa prožetog cimetom pravi je obiteljski kolač koji može biti ukusan i zdrav doručak ili užina za one najmlađe.

SASTOJCI (za 8 osoba)

Za prhko tijesto:

  • 300 g brašna
  • 150 g maslaca
  • 100 g šećera
  • 1 žumanjak
  • 2 žlice vrhnja

Za nadjev:

  • 3/4 šalice šećera
  • 2 šalice nasjeckane mrkve
  • 2 jaja
  • 1 čajna žličica cimeta u prahu
  • 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
  • 3/4 šalice mlijeka

PRIPREMA:

  1. U posudi pomiješajte brašno i maslac, zatim dodajte ostale sastojke (možete dodati i naribanu limunovu koricu za bolju aromu). Zamijesite tijesto tako da se sastojci spoje i da dobijete glatku smjesu. Zamotajte ga u prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku pola sata.
  2. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Tijesto razvaljajte (za to se možete poslužiti i čašom koju ste uvaljali u brašno) po cijeloj širini kalupa za pite i utisnite uz žljebaste rubove tako da malo prelazi preko njih. Malo tijesta ostavite za ukras.
  3. Pecite 3 do 5 minuta, zatim izvadite kalup i stavite na stranu. Mrkvu stavite u lonac i ulijte toliko vode da je prekrije. Stavite na vatru i kada voda zavrije, kuhajte oko 10 minuta ili dok mrkva ne omekša. Ocijedite vodu, a mrkvu sameljite u pire.
  4. U velikoj zdjeli pomiješajte pire od mrkve, šećer i jaja, a zatim umiješajte cimet i ekstrakt vanilije. Polako dolijevajte mlijeko. Smjesu ulijte u kalup na dopola ispečeno prhko tijesto. Od ostatka tijesta koji ste stavili na stranu možete kalupom izraditi listić ili neki drugi oblik i staviti na sredinu nadjeva.
  5. Pecite 10 minuta, zatim smanjite temperaturu na 175 stupnjeva i pecite još 40 do 45 minuta dok se nadjev ne skruti.
  6. Pečenu pitu ohladite i poslužite
16. prosinac 2024 09:04