I tako smo napokon stigli do mog omiljenog doručka: chia pudinga. Ovdje i u još nekim medijima su me prozvali "kraljicom smoothija", ali zapravo je moj Instagram prepun chia pudinga na sto načina. A sad kad su stigle napokon i jagode, nitko sretniji od mene!!!
Svaki dan gušta u njemu
Chia puding je na mom jelovniku baš svaki dan, kao doručak, užina ili lagana večera. Jako je zgodan obrok za ponijeti na posao pa tako i meni na avion. Ova poslastica će vas istovremeno osvježiti i zasititi jer su ove sićušne sjemenke odličan izvor proteina i vlakana te stabiliziraju šećer u krvi. Unijet ćete cijelo bogatstvo različitih fitonutrijenata, minerala, vitamina, polifenola, enzima.
Chia sjemenke izuzetno ljekovito djeluju na probavni trakt, poboljšavaju apsorpciju nutrijenata u crijevima (jako važno za ljude s manjkom željeza u krvi), osobito minerala pa tako poboljšavaju oksigenaciju krvi, a istovremeno su bogate željezom, kalcijem, magnezijem manganom i cinkom te vitaminima B grupe.
Drevna superhrana
Chia sjemenke bile su izuzetno bitan sastojak u prehrani starih južnoameričkih civilizacije Azteka, Inka i Maja. Ova drevna superhrana smatrala se lijekom i vrednijom od zlata. Sama riječ chia na majanskom znači snaga. Eto, mislim da sam vam nabrojila puno razloga zašto biste trebali uključiti chia sjemenke u svoju prehranu.
A možete početi s ovim pudingom :-)
Danas ćete dobiti recept za puding s jagodama i moje omiljeno biljno mlijeko, mlijeko od oraha. Naime, dugo sam tražila zamjenu za kravlje mlijeko u kavi jer su mi sva industrijska prilično..., pa hmmm, nefina u kavi i totalno joj promijene okus na nešto slično Divki. E pa napokon ga pronađoh :-) Domaće mlijeko od oraha, kava ostaje kava s blagom aromom oraha i to je to :-)
Prejednostavno ga je napraviti ako imate blender. Jednom me je jedan kolega pitao "kako iscijediš orahe", hahaha. Dakle, orahe ne cijedimo. Tekućina je voda u kojoj izblendano orahe, uz dodatak malo soli i nečeg slatkog poput meda, agavinog sirupa ili javorovog sirupa.
Inače, jagode mi imaju poseban šarm jer u njima uživamo tako kratko. No, kada ih ponestane, posegnem za drugim varijantama chia pudinga, čokokadnim s bananom i čokoladnom granolom (recept je na blogu), sa narančom, kruškama, borovnicama, malinama ili bilo kojim drugim bobicama. Baš sve mi je to jako fino :-)
Maja
Maju možete pratiti na njenom blogu, Facebooku i Instagramu.
1/2 litre vode
1/2 šalice oraha namočenih s vodom i prstohvatom soli te opranih i ocijedjenih
1 žličica meda
Prstohvat soli
Priprema:
- Dobro izblendati. Ne trebate procijediti (meni se obično ne da) jer nema puno pulpe.
- Držite u hladnjaku do dva dana.
Ja obično napravim novo svaki dan jer mi je jako fina pjena koja se stvori kod blendanja pa za jutarnju kavu dobijem capuccino :-)
Za puding:
2 žlice chia sjemenki
1/2 šalice mlijeka
1 žličica javorovog ili agavinog sirupa
Priprema:
- Pomiješati i staviti da odstoji barem sat vremena ili preko noći.
- Promiješajte smjesu nekoliko put kroz prvih 15-tak minuta da se sjemenkice ravnomjerno rasporede u tekućini.
Ostali sastojci:
1 šalica jagoda
1 šalica jogurta (ja sam koristila sojin, a super je i grčki)
Javorov ili agavin sirup
Priprema:
- Kad se puding zgusnuo, dodajte polovicu jogurta i promiješajte. Zatim slažemo u zdjelicu.
- Na dno sloj narezanih jagoda, zatim smjesa chije i jogurta, zatim druga polovica jogurta i na vrh jagode.
- Zasladite sa sirupom i uživajte.
Savjet plus!
Pola chia sjemenki sam namočila u smoothiju od jagoda (voda i jagode izblendani) i ta smjesa je na dnu teglice. Prvi put sam to napravila i jako mi se sviđa.
Probajte :-)
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....