Na tržnicama su ponovno zamirisale domaće jagode. Budući da je to voće niskokalorično i ubrzava metabolizam, ne morate se štedjeti dok ih jedete.
Samo izbjegavajte posipavati ih šećerom i šlagom. Porcija jagoda prije spavanja odličan je pročiščivać organizma pa ih slobodno jedite i za večeru.
Jeste li znali?
Jagode treba prvo oprati pa onda ukloniti s njih lisnati vrh, neposredno prije jela. Ako ih operemo i stavimo u frižider prije će se pokvariti.
Simbol božice ljubavi
To slatko voće bilo je simbol božice ljubavi Venere zbog crvene boje i srcolikog oblika. Zanimljivo je da jagode pripadaju porodici ruža. One nisu bobičasto voće budući da im se sjeme nalazi s vanjske strane. U prosjeku svaki plod ima oko 200 sjemenki.
Jagode sadrže vitamin C i A, vlakna, folnu kiselinu i željezo. Dobar su lijek protiv probavnih tegoba, a list jagode se koristi kao lijek protiv kostobolje. Svježe jagode mogu ublažiti opekline.
Kupka bogatašica
Osim za jelo, jagode su odlične i za ljepotu. Navodno su se bogatašice u Napoleonovo doba kupale u kupki napravljenoj od soka desetak kilograma jagoda.
Od mirisnih plodova možete napraviti kašu i staviti je na lice na desetak minuta. Masku isperite mlakom vodom. Koža će vam biti čista i njegovana.
Donosimo i nekoliko ukusnih, a brzih recepata za slastice s jagodama... U slast!
½ kg jagoda (može i šumskih)
3 dcl slatkog vrhnja
2 dcl kiselog vrhnja
20 dkg šećera
po želji mljeveni keksi ili komadići jagoda
Priprema:
- Umutite šlag od slatkog vrhnja.
- Izmiksajte kiselo vrhnje sa šećerom dok se ne rastopi.
- Ispasirajte jagode i dodajte smjesi s kiselim vrhnjem.
- Polagano umiješajte šlag.
- Po želji dodajte kekse ili komadiće jagoda.
- Zamrznite uz povremeno miješanje.
20 dkg brašna
2 žlice šećera
10 dkg maslaca
2 žumanjka
2 žlice vrhnja
½ kg jagoda
2 žlice škrobnog brašna
limunov sok
Priprema:
- Brašnu dodajte šećer i maslac narezan na ploškice. Povežite rukama.
- Dodajte žumanjke i vrhnje da se sve poveže.
- Oblikujte kuglu od tijesta i stavite u hladnjak na pola sata.
- Jagode operite, odstranite peteljke i narežite ih po želi. Poškropite ih limunovim sokom. Dodajte škrobno brašno i malo šećera ako jagode nisu dovoljno slatke.
- 2/3 tijesta razvaljajte i utisnite u kalup (najbolje silikonski).
- Izbockajte tijesto vilicom i stavite jagode.
- Od preostalog tijesta napravite tanke trake pa njima napravite gornji sloj iznad nadjeva. Još je jednostavnije da tijesto naribate na ribež i pravilno pospete po nadjevu.
- Pecite na 200 stupnjeva C oko 40 minuta tj. dok ne porumeni.
- Kad se ohladi pospite šećerom u prahu.
4 jaja
4 šalice šećera
4 šalice brašna
2 šalice rastopljenog maslaca
prašak za pecivo
vanilin šećer
½ kg jagoda
Priprema:
- Umutite sve sastojke osim jagoda i izliti u premazani pleh.
- Sve ravnomjerno posipajte voćem.
- Pecite na 200 stupnjeva C oko 40 minuta tj. dok ne porumeni.
- Kada je pečeno prevrnite i posipajte šećerom u prahu.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....