Pripremila: Nina Mrvica - Bake me by Nina
Salata od hobotnice je jelo koje sam zavoljela uz Željka. Jedno ljeto smo boravili na Žirju i nakon cjelodnevnog lutanja i kupanja moja svekrva nam je servirala salatu od hobotnice za večeru. Ne mogu vam opisati koliko je ukusna ta salata od hobotnice bila. Ljeto, more, otok i mirisi svježe ribe i plodova mora, ako nešto i ne volite, na otoku zavolite.
Neizmjerno sam zahvalna što živim u Dalmaciji i što su mi ovakve namirnice dostupne uvijek i što ih nabavljam svježe. Također, zahvalna sam i na tome što naše obitelji generacijama njeguju zaista kvalitetne namirnice i rade recepte s njima. Nitko ne sprema buzaru ili crni rižot kao moj svekar.
No, da se mi vratimo na hobotnicu. Moj muž je najviše voli samu, bez dodataka, s malo maslinovog ulja i soli. Mom ocu je pak, salata od hobotnice jedno od najdražih jela na svijetu. On je voli s crvenim lukom i skuhanim krumpirom. Za njega je ovo isključivo salata i samo takvu prizna. Ja je takvu ne volim, smeta mi luk.
Meni je najdraža ovakva, s rajčicama i maslinama, uz matovilac. Vi je možete raditi s dodatkom po želji, možete staviti kuhani krumpir, razne salate, možete dodati crne masline i sl.
Koristite dobro maslinovo ulje (ekstra djevičansko), ono će vam svako jelo dodatno upotpuniti. Na ovome nikada nemojte štedjeti - ni na kvaliteti ni na količini ?
JEDNOSTAVNA SALATA OD HOBOTNICE
SASTOJCI ZA 4 OSOBE
- 2 kg hobotnice ili po želji
- 300 g cherry rajčice
- 150 g zelenih masline, otkoštene
- 100 g matovilca
- maslinovo ulje
- sol (Maldon pahuljice soli ili po želji)
PRIPREMA
- U većem loncu stavite kuhati hobotnicu. Dužina kuhanja ovisi o njenoj veličini, ja sam svoju kuhala 1,5 h. Kada vam meso hobotnice bude mekano kada ga probodete vilicom, hobotnica je gotova.
- Kuhanu hobotnicu ocijedite od viška vode te je ostavite nekoliko minuta da se malo ohladi.
- Hobotnicu očistiti tako da prvo odvojite krakove od glave. Sada rukom ili nožem lagano odignite kožu (koliko ide). Glavu očistite također, sve iznutra bacite i properite vodom. Između glave i krakova se nalazi kljun, njega bacite. Kada ste očistili glavu i makli kožu ostalo vam je bijelo meso koje nožem narežite na manje komade.
- U zdjelu stavite hobotnicu, a rajčice i matovilac operite i posušite. Rajčice prepolovite. Masline ocijedite i izrežite na komade.
- Hobotnici dodajte pripremljene rajčice i masline. Dodajte matovilac pa sve dobro zalijte maslinovim uljem i posolite.
- Poslužite uz komad kruha od kiselog tijesta ili po želji.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....