SHUTTERSTOCK
Istraživanje otkrilo

Imamo ga doma: Ovaj se prirodni antibiotik pokazao odličnim u regulaciji šećera, visokog tlaka i kolesterola

Ovo istraživanje još je jedan dokaz o tome koliko je prehrana važan saveznik kvalitete našeg zdravlja


Ako još uvijek dvojite zbog intenzivnog mirisa koji poslije ostavlja, možda baš zbog sljedećih saznanja češnjaku ipak pružiti priliku. Naime, ovaj prirodni antibiotik kako ga ljubitelji vole nazivati zbog antioksidativnog spoja alicina koji sadrži u sebi, pokazao se ne samo odličnim saveznikom našeg imunosnog sustava te ozbiljnim borcem protiv visokog tlaka, već i dobrim stabilizatorom kad je u pitanju šećer u krvi, kolesterol i crijevni mikrobiom.

U službi zdravlja

Pokazalo je to nedavno istraživanje objavljeno u časopisu Nutrients, a koje su meta-analizom proveli istraživači sa Sveučilišta Southeast i Xizang Minzu u Kini. Glukoza i lipidi ključni su hranjivi sastojci koji, između ostalog, našem tijelu osiguravaju energiju. Zbog brojnih životnih disbalansa poput rigoroznih dijeta, konzumacije alkohola ili nedovoljnog kretanja, potencijalno možemo narušiti balans glukoze i lipida i tako povećati rizik od raznih zdravstvenih tegoba.

- Poremećaji metabolizma glukoze i lipida mogu dovesti do niza kroničnih bolesti, uključujući aterosklerozu, dijabetes i bolest masne jetre - navode istraživači u objavljenom radu nadalje objašnjavajući kako se češnjak još u drevnim vremenima povezivao s dobrim zdravljem, a prethodno je bio povezan s regulacijom lipida, kao i s razinom glukoze u izoliranim studijama.

image
SHUTTERSTOCK

Napravljenom meta-analizom utvrđeno je da oni koji su uključili češnjak u svoju prehranu, dugoročno imaju bolje vrijednosti glukoze u krvi te više dobrog kolesterola (HDL), a manje onog lošeg (LDL) te kako navode, čini se da to nije utjecalo na razine triglicerida. Pokusi obuhvaćeni meta-analizom trajali su od tri tjedna do godinu dana i uključivali su studije u kojima se koristilo nekoliko različitih oblika češnjaka: sirovi češnjak, stari ekstrakt češnjaka i tablete češnjaka u prahu.

Unatoč tome što rezultati nisu dovoljno sveobuhvatni da dokažu izravan uzrok i posljedicu, drugim riječima da možemo samo žvakanjem više češnjaka izravno smanjiti rizik od srčanih bolesti, istraživači ipak sugeriraju da ova moćna biljka doista može biti odlična za održavanjem dobre razine glukoze i lipida.

Ovo istraživanje još je jedan dokaz o tome koliko je prehrana važan saveznik kvalitete našeg zdravlja i još jedan razlog da već u sljedeći obrok uključite češnjak.

Linker
03. srpanj 2024 08:00