Iako su zbog pandemije Ikeine poslovnice diljem svijeta zatvorene, svojim su vjernim kupcima priredili jedno iznenađenje. Mesne okruglice u umaku uz pire krumpir većina nas obavezno jede kad posjećuje Ikeu, a sad ih možete pripremiti i kod kuće.
- Boravak u kući može biti težak, ali mi vam želimo pomoći i pomalo ga olakšati i učiniti ugodnijim. Bon appétit ili, smaklig måltid, kako kažemo mi u Švedskoj - rekli su iz Ikee.
UŽIVAJTE!
SASTOJCI:
Sastojci za mesne okruglice:
- 500 g goveđeg mljevenog mesa
- 250 g svinjskog mljevenog mesa
- 1 sitno nasjeckani luk
- 1 režanj češnjaka (nasjeckani ili mljeveni)
- 100 g krušnih mrvica
- 1 jaje
- 5 žlica punomasnog mlijeka
- sol, papar
Sastojci za umak:
- par kapljica ulja
- 40 g maslaca
- 40 g običnog brašna
- 150 ml povrtnog temeljca
- 150 ml goveđeg temeljca
- 150 ml slatkog vrhnja
- 2 žličice soja umaka
- 1 žličica Dijon senfa
PRIPREMA:
- Dobro pomiješajte smjesu goveđeg i svinjskog mljevenog mesa da ne bude grudica. Zatim dodajte sitno nasjeckani luk, češnjak, krušne mrvice i jaje te sve zajedno promiješajte. Dodajte mlijeko i dobro začinite solju i paprom.
- Od smjese oblikujte male okruglice. Stavite na čisti tanjur, poklopite i držite u hladnjaku 2 sata kako bi okruglice zadržale oblik tijekom kuhanja.
- U tavi zagrijte ulje na srednje jakoj vatri i polako dodajte mesne okruglice.
- Kad okruglice sa svih strana poprime smeđu boju, stavite ih u posudu za pečenje i prekrijte. Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva i pecite još 30 minuta.
Priprema umaka:
U tavi rastopite 40 g maslaca. Dodajte 40 g običnog brašna i nastavite kuhati, neprestano miješajući 2 minute. Dodajte povrtni i goveđi temeljac te nastavite miješati. Nakon toga ubacite slatko vrhnje, sojin umak i Dijon senf. Nek se umak malo zgusne na laganoj vatri, a nakon toga nastavite miješati.
Kad je sve gotovo, svoje mesne okruglice poslužite s pireom ili kuhanim krumpirom.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....