Glikemijski indeks namirnica
GLIKEMIJSKI INDEKS (GI) je mjera koja označava brzinu i intenzitet povišenja razine glukoze (šećera) u krvi nakon konzumiranja određene hrane.
Hrana koja posjeduje nisku vrijednost GI uzrokuje sporiji i manji porast glukoze u krvi, a hrana s visokim GI uzrokuje brz i velik porast razine glukoze u krvi. Glukoza, koju uglavnom dobivamo namirnicama bogatim ugljikohidratima, predstavlja osnovnu energiju za većinu tjelesnih stanica. Ovisno o glikemijskom indeksu, ugljikohidrate dijelimo na “dobre” i “loše”. “Dobri” ugljikohidrati imaju glikemijski indeks manji od 50. Razlažu se polako i oslobađaju glukozu postupno u krv. Ugljikohidrati niskog GI povezani su s niskom razinom inzulina, što dovodi do bržeg sagorijevanja masti te one imaju manju šansu da se deponiraju u našem organizmu. “Loši” ugljikohidrati imaju glikemijski indeks veći od 50.
Dovode do brzog i naglog povišenja razine glukoze u krvi i posljedične visoke razine inzulina. Ovakva vrsta hrane dugoročno dovodi do povišenja masnoća u krvi, visokog tlaka te povećanog rizika od srčanog infarkta. Znanje o vrijednostima GI može nam pomoći u kontroli razine glukoze u krvi, što može biti dobra strategija prevencije bolesti srca, povišene razine kolesterola, inzulinske rezistencije i dijabetesa tip II, debljine.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....