FOTO: BAKE ME BY NINA MRVICA
KUHINJSKE MRVICE

Galetta s bademovim brašnom i malinama

Ravno iz pećnice, donosimo vam recept za galettu s Letifico bademovim brašnom i malinama. Možete je poslužiti kao osvježavajući desert s kuglicom sladoleda ili slatki doručak. Porcija: 6 osoba Priprema: 30 minuta Kuhanje: 35 minuta Spremno za: 65 minuta Zahtjevnost: za masterchefove u usponu Posebna prehrana: vegetarijansko

TIJESTO

  • 150 g glatkog pšeničnog brašna
  • 150 g Letifico bademovog brašna (ako koristite brašno drugog proizvođača, možda ćete trebati prilagoditi recept)
  • 200 g maslaca
  • 70 g šećera u prahu
  • prstohvat soli
  • 1 jaje

NADJEV:

  • 250 g malina
  • 50 g šećera
  • 2 žličice škrobnog brašna

DODATNO:

  • 1 jaje
  • 25 g badema u listićima
  • 30 g šećera

Priprema:

  1. U posudi pomiješajte pšenično i Letifico bademovo brašno. Dodajte prstohvat soli i šećer u prahu.
  2. Maslac vam treba biti hladan. Iskidajte ga na listiće i dodajte brašnu.
  3. Umijesite brašno tako da maslac utrljavate prstima. Smjesa će postati grudičasta.
  4. U zasebnoj posudi vilicom izradite jaje pa ga dodajte tijestu i umijesite ga.
  5. Tijesto prebacite na pobrašnjenu radnu podlogu pa ga brzim pokretima formirajte u kuglu.
  6. Obložite ga prozirnom folijom i spremite u hladnjak na pola sata.
  7. Nakon što ste tijesto izvadili iz hladnjaka, razvaljajte ga u krug debljine 3-4 mm. Savjetujem da ga valjate na papiru za pečenje.
  8. Sada ugrijte pećnicu na 180 stupnjeva i pripremite nadjev.
  9. U posudi pomiješajte maline, šećer i škrobno brašno.
  10. Nadjev rasporedite na sredinu tijesta, a krajeve ostavite prazne. Sada krajeve prebacite prema gore i tako "zatvorite" galettu. Ako vam tijesto negdje pukne, slobodno ga "zakrpajte" drugim komadićem tijesta.
  11. Krajeve premažite razmućenim jajem i pospite listićima badema.
  12. Cijelu galettu pospite šećerom kako biste postigli hrskavi okus.
  13. Galettu pecite 30-35 minuta, odnosno dok kora ne porumeni.
  14. Poslužite je uz kuglicu omiljenog sladoleda ili samu.
Linker
22. studeni 2024 17:20