SHUTTERSTOCK
Dobra zamjena

Focaccia na zdraviji način: odlična je za dijabetičare i ne sadrži gluten

Tradicionalni recept mogao bi povisiti vrijednosti šećera u krvi

Focaccia je tradicionalni talijanski specijalitet poznat po svojoj mekanoj, prozračnoj teksturi i kori natopljenoj maslinovim uljem te dodataka poput ružmarina, morske soli i češnjaka. Tijesto se obično pravi od pšeničnog brašna, vode, kvasca, soli i velike količine maslinovog ulja, što mu daje bogatu i vlažnu teksturu.

image
SHUTTERSTOCK

Dobra zamjena

Ipak, za oboljele s dijabetesom ovaj bi slasni zalogaj mogao izazvati neželjene visoke šećere, međutim, kao i u svemu i ovaj tradicionalni specijalitet ima svoju zdraviju verziju. Za razliku od pšeničnog brašna gdje porcija focaccie ima oko 20 g ugljikohidrata, zdravija verzija ovog kruha je potpuno bez žitarica stoga je pogodna i za osobe s celijakijom i ima samo pet grama ugljikohidrata i 2,5 g vlakana po komadu. Isprobajte

Sastojci za 12 komada:

  • 100 g bademovog brašna
  • 40 g kokosovog brašna
  • 35 g proteina sirutke u prahu bez okusa
  • 2 žlice nasjeckanog svježeg ružmarina
  • 1 žlica praška za pecivo
  • pola žličice soli
  • pola žličice češnjaka u prahu
  • 100 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 2 velika jaja
  • 2 bjelanjka
  • 60 ml vode
  • krupna morska sol za posipanje
  • svježi ružmarin za posipanje

Priprema:

1. Zagrijte pećnicu na 170 °C i obložite lim za pečenje papirom za pečenje (namastite ga).

2. U velikoj posudi pomiješajte bademovo i kokosovo brašno, proteinski prah, ružmarin, prašak za pecivo, sol i češnjak u prahu. Dodajte maslinovo ulje, jaja i bjelanjke i miješajte dok se sve dobro ne sjedini.

3. Umiješajte tek toliko vode da dobijete ljepljivo tijesto. Okrenite tijesto na pripremljeni lim za pečenje i mokrim rukama raširite u obliku pravokutnika.

4. Vrhovima prstiju lagano udubite površinu kruha, a zatim pospite morskom soli i ružmarinom.

5. Pecite 20 do 25 minuta, dok kruh ne postane zlatan na rubovima i čvrst na dodir. Pustite da se ohladi 10 minuta prije rezanja i posluživanja.

13. prosinac 2024 14:00