Fermentirani mliječni proizvodi
Djeca koja konzumiraju obilje mlijeka i mliječnih proizvoda poput sira, duže žive, pokazalo je istraživanje.
Studija, započeta još u 30-im godinama prošlog stoljeća, pratila je 4374 djece punih 65 godina. Znanstvenici iz Bristola i Queenslanda otkrili su da su ona djeca koja su konzumirala velike količine mliječnih proizvoda kasnije rjeđe obolijevala od srčanih i drugih bolesti.
Izviješće predstavljeno u časopisu Heart ističe da mliječni proizvodi ne povećavaju opasnost od kardiovaskularnih bolesti, iako sadrže masnoće i kolesterol.
Studija je otkrila kako povećani unos kalcija i mliječnih proizvoda, prije svega mlijeka, smanjuje smrtnost čak za četvrtinu.
Konzumacija 400 mg kalcija dnevno, koliko je sadržano u 250 ml mlijeka, smanjuje smrtnost od bolesti srca za čak 60 posto.
Tri mliječna obroka - primjerice čaša od dva dl mlijeka, čaša jogurta i manji komad sira – osiguravaju dovoljan dnevni unos kalcija.
Znanstvenici vjeruju da konzumacija mliječnih proizvoda također povoljno utječe na srce i cirkulaciju preko hormona sličnom inzulinu IGF-1.
Rezultati idu u prilog praksi davanja povećanih količina mliječnih proizvoda školskoj djeci.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....