Foto: iStock
Istražili smo...

Džem od šljiva sa smeđim šećerom

  • 3 kg šljiva
  • 1 kg smeđeg šećera
  • 1 dl domaćeg crvenog vinskog octa
  • 0,5 dl ruma
  • 1,5 čajna žličica cimeta

Priprema:

  1. Odaberite zdrave zrele šljive. Uklonite koštice, izrežite voće na četvrtine i kuhajte na umjerenoj vatri uz često miješanje.
  2. Kada se džem počne zgušnjavati, dodajte šećer i ocat i dalje kuhajte.
  3. Džem je gotov kada se ne cijedi s drvene žlice, nego se komadi odvajaju od nje.
  4. Gotovom džemu dodajte cimet i rum te sve dobro promiješajte.
  5. Čiste suhe staklenke sterilizirajte u zagrijanoj pećnici pet minuta na 180°C.
  6. Vruće staklenke punite džemom.
  7. Napunjene vratite u zagrijanu pećnicu temperature oko 150°C. U nju stavite i čiste metalne poklopce.
  8. Ugasite pećnicu i držite džem u njoj 24 sata. Potom staklenke zatvorite poklopcima.

Savjet više!

U vruću staklenku stavite vilicu i potom je punite džemom. Tako ćete spriječiti pucanje stakla.

22. prosinac 2024 19:08