Recept je pripremila: Nina Mrvica - Bake me by Nina
Mekana i ukusna brioche peciva jedan su od najvažnijih dijelova dobrog burgera. Jako su mekana, a opet prepuna bogatog okusa. Domaća brioche peciva su jedna od najboljih peciva koje možete sami napraviti.
Osim bogate unutrašnjosti, ova peciva krasi i predivna zlatno smeđe boja. Tips - dva puta premažite tijesto s razmućenim jajem za još bogatiju boju. Savjetujem da koristite punomasno mlijeko, no ako ne koristite mliječne proizvode ova peciva možete zamijesiti i vodom (tada će vam trebati 250 ml mlake vode).
Ja uglavnom koristim suhi kvasac, ali ako ste navikli na svježi (poput moje mame) budite slobodni koristiti njega. Za 10 g suhog će vam trebati 30 g svježeg. Zaista je svejedno i nema razlike u rezultatu.
Odabir brašna je na vama. Možete raditi s glatkim brašnom tip 550 ili s manitoba brašnom. Ja koristim brašno koje trenutno imam i radim s obje vrste jako često. Manitoba je moje omiljeno brašno za skoro pa sva tijesta.
Vjerujem da će vam se ovaj recept svidjeti i da nakon njega više nećete biti u potrazi za omiljenim pecivom za burgere.
SASTOJCI ZA 6 PECIVA
- 470 g glatkog brašna ili manitoba
- 10 g suhog kvasca ili 30 g svježeg
- 35 g šećera
- 125 ml mlijeka, toplo
- 125 ml vode
- 1 jaje L veličine
- 70 g maslaca, sobne temperature
- žličica soli
DODATNO
- jaje za premazivanje
- sezam, po želji
- crnilo sipe ili jestiva crna boja za crne burgere
PRIPREMA PECIVA
TIJESTO
- Mlijeko ugrijte da bude toplo (ne vrelo) te ga pomiješajte s vodom, 70 g brašna, kvascem (ako koristite svježi tada ga razmrvite) i šećerom. Sve dobro promiješajte, prekrijte prozirnom folijom i ostavite na toplom (sobna temperatura) da se diže pola sata. Ja koristim staklenu posudu za mjerenje, vi možete bilo kakvu posudu, izbjegavajte metal (plastika ili staklo su preporuka).
- Razmutite jaje u manjoj posudi te ga ostavite po strani.
- Uzdigli kvas prebacite u posudu od električnog miksera ili običnu posudu, dodajte jaje koje ste prethodno razmutili te preostalo brašno (400 g) i sol. Nastavkom za tijesto na vašem mikseru zamijesite tijesto koje treba biti povezano. Čim su se sastojci sjedinili dodajte komadić maslaca. Nastavite miksati dok se maslac potpuno ne spoji s tijestom, sada dodajte drugi komadić, ponovo povežite te na kraju treći komadić maslaca.
- Tijesto izradite da bude mekano i sjajno. Po potrebi dodajte malo brašna.
- Tijesto prebacite na radnu površinu pa ga još kratko zamijesite rukama.
- Izrađeno tijesto prebacite u nauljenu posudu te ga prekrijte prozirnom folijom. Ostavite dok se ne udvostruči, od 1 – 1,5 sat.
- Kada se tijesto udvostručilo šakom pritisnite sredinu kako bi ispuhali zrak te tijesto prebacite na pobrašnjenu radnu podlogu. Nemojte dodavati previše brašna na podlogu.
OBLIKOVANJE, ZAVRŠNO DIZANJE I PEČENJE
- Pripremite lim za pečenje te ga obložite papirom za pečenje.
- Tijesto kratko premijesite te ga podijelite na 6 jednakih dijelova (150 g po komadu).
- Od svakog komada oblikujte kuglu pa je postavite na pripremljen lim. Napravite razmak između svake kugle tijesta jer će peciva narasti.
- Peciva premažite razmućenim jajem pa prekrijte prozirnom folijom ili čistom kuhinjskom krpom i ostavite na sobnoj temperaturi 45 minuta.
- Pećnicu ugrijte na 190 stupnjeva. Peciva još jednom premažite razmućenim jajem te po želji pospite sezamom.
- Pecite 17-23 minute, odnosno dok im površina ne porumeni. Ohladite ih na rešetki za hlađenje.
- Peciva je najbolje potrošiti isti dan ili zamrznuti i potrošiti unutar 3 mjeseca.
TIPS & TRICKS
DVOSTRUKO PREMAZIVANJE - Dvostrukim premazivanjem ćete dobiti još intenzivniju zlatno smeđu nijansu peciva. No, pecivo možete premazati i jednom prije samog pečenja.
CRNA PECIVA - Za crna peciva crnilo od sipe ili jestivu boju stavite nakon što ste dodali brašno ostalim sastojcima (kvasu i jaju) te nastavite izradu jednako kao i za klasična peciva. Količinu crnila ili boje prilagodite vašoj želji. Ja koristim jednu malu vrećicu crnila od sipe (4 g) ili 2 žličice jestive boje u prahu.
MINI PECIVA - Za manja peciva odvojite komade tijesta od 75 g, dobit ćete 12 mini peciva od ove količine.
SPREMANJE TIJESTA U HLADNJAK I NAKNADNO PEČENJE – Peciva nakon oblikovanja i slaganja na lim za pečenje te premazivanja jajem možete spremiti u hladnjak te držati u hladnjaku preko noći ili 24 sata. Ja ih često pripremim dan prije te ih ispečem ujutro kako bi bila svježa i topla. Kad peciva spremate u hladnjak tada ih ne ostavljate na sobnoj temperaturi 45 minuta da se tijesto ponovo diže već ih odmah nakon oblikovanja spremate u hladnjak. Lim s tijestom je potrebno izvaditi na sobnu temperaturu pola sata prije pečenja.
Ninu možete pratiti i na Instagramu.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....