Zamjene za stolni šećer poput stevije, eritritola i ksilitola u sebi sadrže brojne hranjive tvari. Uz to, imaju smanjeni glikemijski indeks, djeluju protuupalno i zaštitno protiv karijesa. Za razliku zamjenskih, učinci rafiniranog šećera djeluju negativno na održavanje naše energije tijekom dana. Također, zbog činjenice da konzumacija šećera samostalno ili putem hrane koja obiluje jednostavnim ugljikohidratima, dugoročno djeluje loše na one koji boluju od dijabetesa i one koji žele kontrolirati tjelesnu težinu, važno je uvesti zdrave promjene.
U edukativnom videu Dr. sc. Ana-Marija Liberati Pršo, dr. med. spec. interne medicine, subspec. endokrinologije i dijabetologije, dr. sc. nutricionizma objašnjava koje su najbolje zamjene za šećer te zašto bismo ih trebali koristiti u svakodnevnoj prehrani. Također, navodi zašto bismo trebali minimizirati, a potom se i odviknuti od evolucijske potrebe za slatkim.
Pogledajte video
Snimatelj: Davor Pongračić
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....