Proljeće je zaživjelo u punom koloritu i ljepoti, dani su dulji, temperature više (zapravo, već prave ljetne), sve se probudilo i procvalo. Pravi su to razlozi da se čovjek osjeća snažnije, poletnije i bolje nakon zime.
Ali mnogi se žale da su umorni, jedva se vuku, sve im je teško i ništa im se ne da. Ni ja nisam iznimka i primjećujem da mi nedostaje energije, spavam više nego uobičajeno. Krivac je proljetni umor i mada je prolazan i bezopasan, čovjek ga se želi sto prije riješiti.
Što se događa?
Nije to bolest, nego simptom koji nastaje zbog kroničnog nedostatka minerala i vitamina, posebno manjka vitamina C i nutrijenata važnih za obnovu imuniteta. Posljedično dolazi do nedostatka kisika u stanicama i opće slabosti organizma. Valja se razbuditi, nakupljeni toksini iz organizma se trebaju eliminirati, a energija i dobro raspoloženje vratit će se prije svega kvalitetnim obrocima, pojačanim unosom minerala i vitamina i konzumiranjem energetskih zdravih napitaka.
Zdravi jelovnici podrazumijevaju svježe voće i povrće, namirnice bogate vlaknima kao što su žitarice jer će ubrzati eliminiranje otrovnih tvari iz tijela. Proljetni me ručkovi trebaju detoksicirati i napuniti energijom, a s obzirom na to da ih spravljam prije odlaska na posao, vodim se parolom da osim što želim da su zdravi, moraju biti jednostavni za pripremu, brzo gotovi i ukusni.
Na mom tanjuru
Danas na svoj putni tanjur stavljam obilje mlade zelene salate, radič, matovilac, potočarku... bogata je klorofilom i najbolji način da se stanice opskrbe kisikom i cijeli se organizam razbudi i živne.
Avokado je pravi izbor što se tiče unosa dobrih esencijalnih masnoća, a začinila sam ga samo limunovim sokom jer je kremast i njegova tekstura sama po sebi dosta masna. Dodajem kuhanu crnu leću kao izvanredan izvor topivih i netopivih vlakana, proteina i složenih ugljikohidrata te kuglice od batata i crvene leće.
Smjesu za ove ukusne kuglice obično pripremim dan ranije:
- Skuhala sam crvenu leću i crveni batat narezan na kockice, pomiješala ih i usitnila vilicom, dodala sol i papar, malo svježeg peršina i kombinaciju začina: kurkume, kardamoma, đumbira.
- Oblikovala sam kuglice i stavila ih u hladnjak. Ove zdrave kuglice ne peku se u ulju na tavi. Ujutro ih stavljam u pećnicu oko pola sata na 180 stupnjeva.
Tako imam upravo onoliko vremena koliko mi je potrebno da se spremim za posao.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....