![Unosite li dovoljno prebiotičkih vlakana putem namirnica kao što je luk, bit ćete siti i kalorije će se trošiti.](https://static.jutarnji.hr/images/live-multimedia/binary/2019/3/19/15/19ad7328-25b5-4c3d-bff9-e1af40bd7435.bin.jpg)
Crveni i zeleni radič zbog gorkog okusa ponekad i izbjegavamo, no upravo zbog spojeva terpenoida i sterola, koji su jednoliko raspoređeni u korijenu, lišću i cvijeću, koji mu daju specifičan okus, djeluje na probavne organe.
Smanjuje nadutost
Smatra se da potiče apetit, djeluje kao diuretik, laksativ, a također vrlo učinkovito potiče rad jetre i slezene. Osim toga, ublažava žgaravicu, smanjuje nadutost i potiče izlučivanje žuči, što pomaže kod razgradnje masti. Sadrži velik udio inulina, koji se u probavi pretvara u oblik koji pomaže sporijem porastu šećera u krvi.
Ima i znatne količine beta-karotena i drugih karotenoida, zatim ksantofil, klorofil, vitamini C i D i vitamine B kompleksa, kolin, željezo, silicij, magnezij, natrij, kalij, cink, mangan, bakar i fosfor.