SHUTTERSTOCK
Zdravlje na tanjuru

Četiri jesenska jela na žlicu uz koja ćete ojačati imunitet i spriječiti sezonske viroze

U slučaju prehlade juha će umiriti bolove u grlu i olakšati začepljene nos i sinuse


Jesen je pred vratima, a s njom i sezona u kojoj posebno uživamo u raznim okusima toplih juha koje pružaju osjećaj ugode i djeluju protektivno na naše tijelo. Od klasične domaće bistre juhe pa do raznih kombinacija s povrćem, juha će ojačati imunosni sustav, a u slučaju prehlade, umiriti bolove u grlu i olakšati začepljene nos i sinuse. Isprobajte sljedeće tri verzije.


Juha od leće i povrća

image
SHUTTERSTOCK

Sastojci:

  • 2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 3 šalice svježe mješavine nasjeckanog luka, mrkve i celera
  • 4 češnja češnjaka nasjeckana
  • 4 šalice povrtne ili pileće juhe
  • 150 g leće
  • 400 g rajčice narezane na kockice, neocijeđene
  • 2 žličice sitno nasjeckanog svježeg timijana
  • Pola žličice soli
  • pola žličice mljevenog papra
  • pola žličice mljevene crvene paprike
  • 45 g ribanog parmezana
  • 210 g grubo nasjeckanog kelja
  • 1 1⁄2 žlica crvenog vinskog octa
  • Sjeckani svježi peršin za ukras

Priprema:

  1. Zagrijte ulje u velikom loncu na srednje jakoj vatri. Dodati mješavinu luka, mrkve i celera; kuhajte, povremeno miješajući, dok ne omekša, šest do 10 minuta. Dodajte češnjak; kuhajte, često miješajući, dok ne zamiriše, oko 30 sekundi.
  2. Umiješajte juhu, leću, rajčice, timijan, sol, papar i mljevenu crvenu papriku. Zakuhajte na srednje jakoj vatri, a potom smanjite vatru i kuhajte, povremeno miješajući, dok leća gotovo ne omekša, 15 do 25 minuta, dodajući vodu po potrebi da se razrijedi do željene gustoće.
  3. Dodajte kelj. Kuhajte poklopljeno dok kelj ne omekša, 5 do 10 minuta. Dodajte ocat i pospite parmezanom. Po želji juhu ukrasite peršinom.

Juha od crvenog graha

image
SHUTTERSTOCK

Sastojci:

  • 400 g graha, namočenog preko noći
  • 5 šalica vode
  • 4 šalice pileće juhe
  • 2 šalice sitno nasjeckane kuhane piletine
  • pola šalice sitno nasjeckanog mladog luka (bijeli i zeleni dio)
  • 1⁄4 šalice sitno nasjeckanog celera
  • 2 žlice mljevenog češnjaka
  • 1 žlica sitno nasjeckanog peršina
  • 1 žličica soli
  • pola žličice mljevenog papra
  • pola žličice sitno nasjeckanog timijana

Priprema:

  1. Ocijedite grah i stavite u veliki lonac s vodom, juhom, piletinom, mladim lukom, celerom, češnjakom, peršinom, soli, paprom i majčinom dušicom. Poklopite i pustite da zavrije na jakoj vatri.
  2. Kuhajte 30 minuta. Smanjite vatru i kuhajte uz povremeno miješanje dok grah ne omekša, oko sat. Ako vam se juha čini pregustom, dodajte još malo vode.
  3. Prije serviranja juhu po želji dodatno popaprite.

Varivo od slanutka

image
SHUTTERSTOCK

Sastojci:

  • 280 g špinata i/ili drugog lisnatog povrća
  • žlica ulja
  • 1 veliki luk, nasjeckan
  • 1 komad (oko pet cm) svježeg đumbira, oguljenog i usitnjenog
  • 1 sitno nasjeckana čili papričica
  • 3 češnja češnjaka, nasjeckana
  • 1 žlica curry praha
  • 3 mrkve, oguljene i tanko narezane
  • pola glavice cvjetače, razlomljene na cvjetiće
  • 2 limenke slanutka
  • 2 konzerve rajčice narezane na kockice, ocijeđene
  • 80 ml kokosovog mlijeka

Priprema:

  1. Kratko blanširajte špinat (ili drugo zeleno lisnato povrće). Kada se povrće dovoljno ohladi za rukovanje, iscijedite višak vode i grubo ga nasjeckajte i ostavite sa strane.
  2. Zagrijte ulje u velikom loncu. Dodajte luk miješajući dok ne postane proziran, odnosno dok ne omekša. Dodajte đumbir, čili, češnjak i curry prah i kuhajte kratko uz miješanje. Dodajte mrkvu i dvije žlice vode; poklopite i kuhajte uz povremeno miješanje dok mrkva ne omekša. Dodajte cvjetaču; poklopite i kuhajte, povremeno miješajući.
  3. Umiješajte slanutak, rajčice i kokosovo mlijeko. Smanjite vatru i pirjajte varivo nepoklopljeno, povremeno miješajući, oko 15 minuta. Umiješajte špinat ili drugo povrće te ostavite na laganoj vatri oko 15 minuta. Poslužite varivo.


Kremasta juha od bundeve i leće

image
SHUTTERSTOCK

Sastojci:

  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 2 glavice luka, nasjeckane
  • 2 češnja češnjaka, nasjeckana
  • približno 800 g nasjeckanog mesa bundeve, plus sjemenke
  • 100 g crvene leće
  • malo timijana
  • 1 l vrućeg temeljca od povrća
  • prstohvat soli


Priprema:

  1. Zagrijte ulje u velikoj tavi. Pržite luk dok ne omekša i počne zlatiti.
  2. Umiješajte češnjak, meso bundeve, leću i timijan, a zatim ulijte vrući temeljac.
  3. Začinite, poklopite i dinstajte 20-25 minuta dok leća i povrće ne omekšaju.
  4. U međuvremenu operite sjemenke bundeve.
  5. Uklonite meso koje se prilijepilo za njih, a zatim ih osušite kuhinjskim papirom.
  6. Zagrijte 1 žličicu ulja u neprianjajućoj tavi i pržite sjemenke dok ne počnu skakati i pucati. Često miješajte, ali pokrijte tavu. Kada sjeme izgleda orašasto i prženo, dodajte posip soli i prstohvat šećera i dobro promiješajte.
  7. Skuhanu smjesu od bundeve umutite štapnim mikserom ili kuhačom dok ne postane glatka, a zatim dodajte vrhnje za kuhanje i ponovno razmutite.
  8. Poslužite sa žlicom domaćeg vrhnja, nekoliko listova timijana i preprženim sjemenkama posutim na vrhu.
Linker
06. studeni 2024 03:01