- 1000 g raženog brašna
- 200 g kiselog tijesta (kvasa)
- 600 ml mlake vode
- 20 g soli
Priprema:
- Kvas pažljivo pomiješajte s vodom. Dodajte mu brašno i sol te sve dobro umijesite. Pokrijte i ostavite na toplom oko četiri sata da se diže.
- Podijelite tijesto napola. Na pobrašnjenoj radnoj ploči oblikujte dvije štruce i stavite ih na lim obložen papirom za pečenje. Pokrijte ih i ostavite 20 minuta da miruju.
- Stavite peći u pećnicu zagrijanu na 200º i pecite 30 minuta. Potom smanjite temperaturu na 150º i pecite još 30 minuta.
- Je li kruh pečen, provjerite kucajući po njegovoj donjoj strani. Ako čujete prazan zvuk, pečen je. U protivnom stavite ga peći još 10-ak minuta.
Poslužite ga kad se potpuno ohladi. Najukusniji je ipak drugi ili treći dan. Držite ga umotanog u lanenu krpu. Tako mu je trajnost dva tjedna.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....