Foto: iStock
Umijesite i ispecite ga sami

Bavarski kruh

  • 1000 g raženog brašna
  • 200 g kiselog tijesta (kvasa)
  • 600 ml mlake vode
  • 20 g soli

Priprema:

  1. Kvas pažljivo pomiješajte s vodom. Dodajte mu brašno i sol te sve dobro umijesite. Pokrijte i ostavite na toplom oko četiri sata da se diže.
  2. Podijelite tijesto napola. Na pobrašnjenoj radnoj ploči oblikujte dvije štruce i stavite ih na lim obložen papirom za pečenje. Pokrijte ih i ostavite 20 minuta da miruju.
  3. Stavite peći u pećnicu zagrijanu na 200º i pecite 30 minuta. Potom smanjite temperaturu na 150º i pecite još 30 minuta.
  4. Je li kruh pečen, provjerite kucajući po njegovoj donjoj strani. Ako čujete prazan zvuk, pečen je. U protivnom stavite ga peći još 10-ak minuta.

Poslužite ga kad se potpuno ohladi. Najukusniji je ipak drugi ili treći dan. Držite ga umotanog u lanenu krpu. Tako mu je trajnost dva tjedna.

Linker
15. studeni 2024 02:42