Ovih osam kućnih tretmana mogu vam pomoći
 Unsplash
brzo i jeftino

Želite li da miteseri jednostavno nestanu? Evo osam moćnih kućnih rješenja

Ovi prirodni tretmani će vam pomoći da se riješite ružnih crnih točkica, očistite kožu nosa i cijelog lica

Miteseri su zeznuti, najblaže rečeno jer, koliko god vi dobro brinuli o svojoj koži, oni će se u nekom trenutku jednostavno pojaviti. I to obično u onom najnepoželjnijem trenutku. Ako ste napokon odlučili započeti rat s njima, ovih osam kućnih tretmana mogu vam u tome pomoći.


Soda bikarbona i voda

Soda bikarbona je uobičajeno prisutna u svakoj kuhinji, no možda niste znali da je možete upotrijebiti da uklonite crne točkice s lica. Ona pomaže u neutraliziranju pH neravnoteže kože, a djeluje i kao piling te uklanja nečistoću s površine kože, višak sebuma i odumrle stanice kože. Za uklanjanje mitesera, pomiješajte dvije jušne žlice sode bikarbone i dvije jušne žlice vode kako biste dobili kremastu smjesu. Utrljajte je u kožu lica, isperite toplom vodom i zatim nanesite hidratantni proizvod. Ovo posljednje je jako važno s obzirom na to da mješavina vode i sode bikarbone može prilično isušiti kožu. I iz istog razloga, ovaj tretman ne primjenjujte više od dva do tri dana zaredom.


Kućni piling

Smeđi šećer, med i sok od limuna sastavni su dijelovi piling smjese koju možete upotrijebiti protiv crnih točkica na nosu i bradi. Pomiješajte jednu jušnu žlicu smeđeg šećera, dvije jušne žlice soka od limuna i jednu jušnu žlicu neprocesiranog meda, zatim smjesu kružnim pokretima nanesite na lice te masirajte oko pet minuta. Isperite mlakom vodom i nanesite na kožu hidratantni proizvod.


Ulje čajevca

Stručnjaci tvrde da ulje čajevca možete nanijeti direktno na područja kože na kojima se nalaze miteseri. Ono djeluje tako što ubija bakterije, a inače je prisutno u nizu proizvoda, poput sapuna i krema te je dostupno u obliku eteričnog ulja.


Kurkuma kasturi

Kurkuma se može upotrijebiti za uklanjanje mitesera zahvaljujući njezinim protubakterijskim, protugljivičnim i protuupalnim svojstvima. Važno je imati na umu da obična kurkuma može obojiti kožu u žućkasto, no upotrijebite li indijsku vrstu kurkume koja se naziva kasturi, možete to izbjeći. Pomiješajte jednu jušnu žlicu kurkume kasturi s jednom jušnom žlicom vode ili ulja kokosa tako da dobijete kremastu smjesu. Nanesite smjesu na lice i ostavite da djeluje 10 do 15 minuta, zatim je isperite mlakom vodom.


Ulje kokosa i piling od šećera

Miteseri na licu su uobičajeni, no oni se mogu javiti i na tijelu. Da ih se riješite može vam pomoći redoviti piling kojim ćete s površine ukloniti mrtve stanice kože. Pomiješajte ulje kokosa i šećer tako da dobijete zrnastu smjesu koju ćete potom upotrijebiti kao piling za cijelo tijelo.


Kućne trake za uklanjanje mitesera

Trake za uklanjanje mitesera su popularne, no nisu baš ni jeftine. Čemu trošiti novac kad ih možete i sami napraviti koristeći samo malo mlijeka i meda? Mlijeko sadrži mliječnu kiselinu koja pomaže u uklanjanju mrtvih stanica kože i viška sebuma, a med ima antibakterijska svojstva. Pomiješajte jednu jušnu žlicu punomasnog mlijeka s jednom jušnom žlicom organskog, neprocesiranog meda i stavite u mikrovalnu pećnicu na oko 10 sekundi. Kad se smjesa dovoljno ohladi, nanesite na zone lica na kojima imate mitesere i preko nje stavite čistu trakicu od vate ili pamuka. Nakon 15 minuta nježno povucite traku, isperite kožu vodom i nanesite na nju hidratantan proizvod.


Zeleni čaj

Zeleni čaj može pomoći u smanjenju prekomjernog lučenja sebuma, a djeluje i kao antioksidans. Pomiješajte jednu čajnu žličicu osušenih listova zelenog čaja s jednom čajnom žličicom vode i utrljajte dobivenu smjesu u zone s miteserima, masirajući kožu oko tri minute. Isperite kožu toplom vodom i nanesite na nju hidratantni proizvod. Ovaj se tretman može koristiti dva ili tri puta tjedno.


Maska za lice

Za ovu masku potreban vam je samo bjelanjak od jajeta i papirnati rupčić. Umutite bjelanjak i nanesite ga na očišćenu kožu lica, a zatim preko cijelog lica raširite papirnati rupčić na kojem ste izrezali otvore za oči i usta. Zatim na rupčić nanesite još jedan sloj umućenog bjelanjka i ostavite masku da djeluje oko 20 minuta. Jednostavno povucite rupčić s jedne strane i skinite masku s lica.

Linker
15. svibanj 2024 07:19