SHUTTERSTOCK
Nije bezazleno

Stižu ekstremne vrućine. Donosimo devet savjeta kako se zaštititi od toplinskog udara

Vrućine mogu uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme, iscrpljenost, srčani ili moždani udar, a posebno su ugroženi oni sa zdravstvenim tegobama

Mnogi od nas već razmišljaju o odmoru, opuštanju pa čak i nešto usporenijem ritmu svakodnevice. Međutim, kako to biva, naše misli vrlo brzo prekine realna i ne tako lijepa činjenica ljetnih pa čak i ekstremnih vrućina. Drugim riječima, osim ljepote ovog godišnjeg doba, također se moramo podsjetiti na očuvanje vlastitog i zdravlja drugih.

Ranjive skupine

Ekstremne vrućine mogu uzrokovati ozbiljne i potencijalno fatalne zdravstvene probleme poput iscrpljenosti i toplinskog udara, srčani ili moždani udar, a jednako tako može nepovoljno djelovati na postojeća zdravstvena stanja. U rizičnije skupine spadaju osobe starije od 65 godina, bebe i mala djeca, trudnice, osobe s dijabetesom, tlakom, transplantirane osobe i mnoge druge skupine. Budući da ne možemo djelovati na temperaturne ekstreme, možemo se adekvatno pripremiti u očuvanju svog zdravlja. Stoga je dobro iznova ponoviti vrijedne osnove.

image
SHUTTERSTOCK

Kako se zaštiti tijekom ekstremnih vrućina?

Znojenjem gubimo više tekućine zbog čega dolazi do dehidracije što možemo primijetiti kroz osjećaj žeđi, vrtoglavice, suha usta, umor, tamnu boju urina i rijetkog mokrenja. Kako bismo izbjegli ovu najčešću pogrešku, važno je unositi u tijelo dovoljno tekućine.

  • Preporuka je piti negaziranu vodu te niskokalorične napitke bez kofeina, alkohola i šećera.
  • Izbjegavajte izravan boravak na suncu u razdoblju između 10 i 17 sati.
  • Ako koristite klima uređaj, nastojte ne pretjerivati s niskim temperaturama. Razlika između vanjske i unutarnje temperature ne bi smjela biti veća od 7°C.
  • Namočite ručnik u hladnu vodu iz slavine i omotajte ga oko glave te ga stavite na zapešća.
  • Nosite prozračnu odjeću, šešir ili drugo pokrivalo za glavu te kremu za sunčanje.
  • Prije nego izađete iz kuće, zamračite prostorije kako biste spriječili prodiranje vrućine izravno kroz prozore, a predvečer i po noći proluftajte.
  • Kad god izlazite iz kuće, sa sobom ponesite bocu vode i držite se hladnije strane, idealno uz zelenilo.
  • Tjelesnu aktivnost planirajte za najhladniji dio dana, rano ujutro ili kasnije poslijepodne.
  • Pratite savjete stručnjaka.

image
SHUTTERSTOCK

Osobe treće životne dobi i ekstremne vrućine

Osobe starije od 65 godina osjetljivije su na vrućine jer se njihova tijela manje mogu prilagoditi promjenama temperature. Također, u ovom je životnom razdoblju izglednije da ova ranjiva skupina već ima određene zdravstvene poteškoće i koriste lijekove koji mogu ometati sposobnost tijela da regulira temperaturu. Ako se nalazite u ovoj skupini, svakako se savjetujte sa svojim liječnikom o tome kako najbolje prilagoditi dozu lijeka tijekom razdoblja ekstremne vrućine.

image
SHUTTERSTOCK

Zaštita djece tijekom vrućine

Tijekom ljetnih vrućina odjenite djecu u laganu i prozračnu odjeću. Više ih hidrirajte, mažite adekvatnim zaštitnim faktorom i dajte laganiju hranu. Bebe u kolicima mogu se rashladiti prekrivanjem kolica vlažnom muslinskom odnosno pamučnom tkaninom.

Simptomi toplinskog udara

Sljedeće tjelesne znakove ne smijete ignorirati bilo da se radi o vama ili osobi do vas, već trebate odmah pozvati hitnu pomoć. Naime, oni upućuju na toplinski udar, najtežu posljedicu ljetnih vrućina:

  • jaka glavobolja
  • mučnina i vrtoglavica
  • visoka tjelesna temperatura
  • crvena koža (bez znojenja)
  • gubitak svijesti
Linker
27. kolovoz 2024 19:12