Odavno je cijenjen u narodnoj medicini što nije čudno s obzirom na sve njegove moći.
 Foto: iStock
Proljetna delicija

Pobijedite proljetni umor uz medvjeđi luk

Ovaj vjesnik proljeća toliko je zdrav i ljekovit da ga, prema predaji, potraže i medvjedi nakon što se probude iz zimskog sna...

Divlji luk, srijemuš, sremuš, crijemuš ili šumski luk (Allium ursinum L.), u narodu poznat i kao medvjeđi luk, samonikla je biljka iz porodice luka i češnjaka. Raste uglavnom u močvarnim šumama bjelogorice, prolista s dolaskom proljeća, prije drveća, i natopi zrak intenzivnom aromom češnjaka. Glatka, svijetlozelena stabljika s bijelim glavičastim cvatom naraste do 30 cm, a njeni otvorenozeleni, šiljasti, sjajni listovi gotovo su identični listovima đurđica.

Važno!
Nemojte list medvjeđeg luka zamijeniti listom đurđice ili mrazovca, koji je otrovan. Gotovo je identičan, ali kad ga protrljate, snažan miris luka otklonit će dilemu!

Idealan za proljetno čišćenje

Ovaj vjesnik proljeća toliko je zdrav i ljekovit da ga, prema predaji, potraže i medvjedi nakon što se probude iz zimskog sna i iziđu iz svojih brloga kako bi pročistili organizam nakon dugog razdoblja hibernacije: naime mladi, svježi listovi idealni su za proljetnu kuru čišćenja jer vezuju na sebe otrove i masnoće iz krvi i žila, crijeva i želuca, a sadrže i 20 do 50 mg vitamina C te karoten.

Foto: iStock
Osim što čisti krvne žile i crijeva, medvjeđi luk pročistit će vam i bubrege, jetru te kožu.

Zaštitnik...
Kao i njegovi rođaci luk i češnjak, i medvjeđi luk ima antibakterijska, antibiotska i antiseptička svojstva, ali je ljekovitiji od njih: u dva do tri mjeseca regulirat će visok krvni tlak i ukloniti tegobe povezane sa sužavanjem krvnih žila pa tako štiti od srčanih bolesti i infarkta.

Djelotvoran je kod problema sa želucem i crijevima, proljeva, nadimanja i grčeva, a izvrstan je i za čišćenje crijeva. On je i čistač kože, i kad su u pitanju kronična kožna oboljenja i nečistoće, zacjeljuje rane. Svježi listovi pročišćavaju bubrege i mjehur te pospješuju mokrenje.

Jeste li probali vino? Ili rakiju?

Vino od divljeg luka izvrstan je lijek protiv kašlja, pa i dugotrajnog, plućnog katara i drugih plućnih bolesti, kao i kod tegoba s disanjem. Rakija od divljeg luka pomaže i pamćenju, a imate li visok kolesterol, napravite tinkturu.

Napravite sami
Vino se radi tako da se u 2,5 dl bijeloga vina prokuha šaka sitno nasjeckanih listova divljeg luka, zasladi po ukusu medom i pije tijekom dana u gutljajima. Želite li napraviti tinkturu, bocu napunite sitno nasjeckanim listovima ili lukovicama, prelijte domaćom rakijom i ostavite dva tjedna na suncu ili na toplom. Dnevno popijte 10 do 12 kapi, razblaženih s malo vode.

Zbog njegovih ljekovitih svojstava, medvjeđi luk je poželjno jesti što češće, sirovog ili kuhanog; listove kao zelenu salatu, a lukovicu kao zamjenu za češnjak.

Foto: iStock
Osim juhama i varima, medvjeđi luk oplemenit će salate, mesna jela, omlete ili, primjerice, povrtni rižoto.

Više od jedne primjene...

Dodate li ga nasjeckanog u omlet, obogatit ćete mu okus, a može se konzumirati i u obliku pesta. Možete ga koristiti i kao začin tako da svježe listove medvjeđeg luka nasjeckate sitno kao peršin pa dodajete juhama, varivima, salatama, umacima i mesnim jelima. Oplemenit će i okus sendviča, a možete ga i blanširati (pa staviti u zamrzivač), odnosno pripremiti kao špinat. Kako je u većoj količini njegov okus trpak, možete ga pomiješati s koprivom. Poslastica je i u kombinaciji sa šparogama, a izvrsno se sljubljuje i s pečenom piletinom ili mladom janjetinom.

Trebat će vam:

  • 1 režanj češnjaka
  • morska sol
  • svježe usitnjen crni papar
  • 15 dag sjemenki divlje gorušice
  • 12 listova divljeg luka
  • 10 dag pinjola
  • 10 dag parmezana
  • maslinovo ulje
  • limunov sok

Priprema:

  1. Izmiksajte češnjak, sjemenke gorušice i medvjeđi luk u multipraktiku pa dodajte lagano tostirane i nasjeckane pinjole te promiksajte još jednom.
  2. Smjesu uspite u zdjelu i dodajte polovicu svježe naribanog parmezana te uz miješanje pažljivo dodajte maslinovo ulje, dok ne dobijete glatku, ali gustu smjesu.
  3. Dodajte limunov sok i većinu preostalog sira, soli i papra prema ukusu, a po potrebi i ulja.
  4. U staklenci može stajati u hladnjaku do tjedan dana.



Trebat će vam:

  • 15 dag lukovica
  • 1 dl octa
  • 1 žličica sjemena gorušice
  • 0,5 cm naribanog korijena svježeg đumbira
  • malo soli i šećera

Priprema:

  1. Zakuhajte ocat sa začinima, dodajte očišćene lukovice i prokuhajte nekoliko minuta.
  2. Lukovice izvadite, složite u toplu, steriliziranu staklenku pa prelijte octom.
  3. Zatvorite i ostavite stajati 3 tjedna da se sastojci prožmu.



Trebat će vam:

  • 20 dag mladih listova
  • 1 l rakije

Priprema:

  1. Mlade listove prelijte rakijom.
  2. Dobro zatvorite i ostavite da stoji. Procijedite dva-tri puta tjedno.
  3. Nakon tri tjedna sadržaj procijedite i držite u tamnoj boci.
  4. Konzumirajte 10 do 15 kapi četiri puta dnevno razblaženih s malo vode.



Trebat će vam:

  • 25 dag lisnatog tijesta
  • 25 dag svježeg kozjeg sira
  • 8 dag pinjola
  • 2 vezice medvjeđeg luka
  • 1 jaje
  • sol

Priprema:

  1. Medvjeđi luk očistite, operite i sitno nasjeckajte. Pinjole lagano popržite na tavi. U zdjeli pomiješati kozji sir, pinjole i nasjeckani luk pa začinite solju.
  2. Lisnato tijesto razvaljajte i narežite na jednake kvadrate. Na sredinu svakog staviti nadjev pa preklopite da dobijete trokut.
  3. Rubove zalijepite vilicom pa posložite trokutiće na namašteni lim za pečenje. Trokutiće premažite razmućenim jajetom i pecite 25 minuta u pećnici zagrijanoj na 175 stupnjeva Celzijevih.
  4. Poslužite vruće uz grčki jogurt.



Linker
22. studeni 2024 12:33