Začini su odigrali važnu ulogu u sprečavanju kvarenja namirnica i sudjelovali u stvaranju ključnih karakteristika nacionalnih kuhinja. Trgovina začinima odredila je geostratešku važnost brojnih područja svijeta. Štoviše, žudnja za njima otkrila je Novi svijet. Bez njih ni danas ne možemo. Jednostavno govoreći, začini začinjaju naš život.
KAPARI
(Capparis spinosa)
KISELO-SLANI PUPOLJCI
Kapar je grmolika biljka koja potječe s Mediterana. Česta je na našim otocima i priobalju gdje nerijetko resi pročelja starih kamenih kuća. Njezini zatvoreni pupoljci beru se u proljeće. Uvriježeni način konzerviranja kapara u octu potječe još od doba starih Grka. Kiselo-slanog su okusa i kod nas se obično serviraju uz predjela; slane srdele i inćune te pršut i sir. Često se dodaju salatama s tjesteninom i ribom.
Prilikom pripreme toplih ribljih i mesnih jela kapari se dodaju na samom kraju kuhanja.
Pozitivno utječu na zdravlje. Njihovo uključivanje u prehranu pomaže snižavanju povišene koncentracije glukoze u krvi. Aktivne komponente kapara imaju antioksidativno i protuupalno djelovanje. Provedeno je istraživanje na životinjama koje pate od šećerne bolesti i pokazalo se kako ekstrakt kapara pomaže oporavak bolesne gušterače, što je pozitivno utjecalo na reguliranje koncentracije glukoze u krvi.
Što kuhate danas?
OSLIĆ S KAPARIMA
Sastojci:
- 500 g fileta oslića
- 2 jušne žlice brašna
- ¼ čajne žličice soli
- ¼ čajne žličice svježe mljevenog crnog papra
- 1 srednje velik limun
- 4 jušne žlice suncokretovog ulja
- 1 jušna žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 3 češnja češnjaka
- svježi peršin
Priprema:
- Filete oslića pospite solju i paprom te ih uvaljajte u brašno.
- Na zagrijanom suncokretovom ulju ispržite filete s obje strane, izvadite ih na tanjur.
- Prekrijte aluminijskom folijom da se ne ohlade.
- Ulju u kojem ste pržili oslić dodajte limunov sok i lagano zagrijte dok se ne počnu stvarati mjehurići.
- Dodajte kapare i zgnječeni češnjak i na laganoj vatri miješajte ne više od minutu.
- Maknite s vatre, umiješajte maslinovo ulje i prelijte po ribi. Pospite usitnjenim peršinom.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....