SHUTTERSTOCK
zaista pomaže

Nova istraživanja dokazuju da samo promatranje vode djeluje ljekovito na naše mentalno zdravlje

Voda stvara neopisivi osjećaj divljenja i nostalgije

Još je davno utvrđeno da šume, zelene praznine i planine pridonose ljudskom blagostanju. Svatko od nas to može osjetiti i na sebi - minimalno jednom tjedno u veliku šetnju po Maksimiru za resetiranje, a voda iz te priče itekako ne može biti izostavljena.

Posljednje desetljeće proučavanje povezanosti vodenih tijela s mentalnim zdravljem postalo je meta brojnih istraživanja. Do konkretnih zaključaka teško je doći, ali valjda su to jedina istraživanje čiji nam konkretni zaključci nisu ni potrebni jer nam je vlastiti osjećaj i doživljaj dovoljno adekvatan. Izgleda da postoji razlog zašto većina nas na ljetovanje bira otići na more, na slani zrak i zvuk valova - osjećamo to otresanje od gradskog života, rasterećenje misli i rješavanje tjeskobe u glavi i prsima čim nogom stupimo iz auta na tlo obale.


Kako plavi prostori pridonose mentalnom zdravlju

Voda stvara neopisivi osjećaj divljenja i nostalgije, uključi nas u nešto veće od nas, udalji nas od egoističnog svijeta sebe i manifestira one najbolje, empatične, ponizne i zadovoljne dijelove nas... Prisjeti nas na djetinjstvo i sretne uspomene ljepših vremena.

Dok većinu dana naš vidokrug zauzimaju ekrani, auti i zgrade postane teško održati pozitivno stanje uma, a naša osjetila, na sreću, cvjetaju u prisutnosti vode - kada miris svježe vode ili slanog mora ispuni zrak, kada nam kožu obgrle minerali dok plivamo, kada vidimo titranje površine vode ili odbijanje valova od stijene, okus soli na jeziku...

Bar u velikom gradu je situacija takva da se do vodene površine često prvo mora prijeći dobar put, ali to ne mora biti ono što će vas odgovoriti od odlaska do vode. To se može gledati kao prilika za fizičkom aktivnosti - rolanje, vožnja biciklom, trčanje, hodanje, a nakon toga ili plivanje, ako vrijeme dopušta, ili jednostavno upijanje svih dobrobiti koje voda pruža i samim gledanjem u nju.


Je li sva voda djelotvorna?

Pune i magične koristi mora kao najdjelotvornijeg vodenog tijela mogu iskoristiti oni koji žive na obali. More je najefektivnije i za fizičko i za mentalno zdravlje, pomaže kožnim bolestima i bolestima kostiju dok ujedno znatno olakšava stanja žalovanja, depresije i anksioznosti.

Iako more najefektivnije, nemamo ga svi, ali ostala vodena tijela ne treba zanemariti. Rijeke, jezera, potoci pa čak i fontane dokazano mogu poboljšati stanje uma kod onih koji žive u gradu. Preporučeno je svaki dan bar 10 minuta gledati u nekakvu vodenu površinu za lakše tijelo i um.


Voda nije terapeut

Voda može olakšati, uljepšati i razveseliti, ali ne može izliječiti. Ako se borite s depresijom i anksioznosti voda može pomoći, ali nije krajnji izlaz, ona uz profesionalnu pomoć može biti dio vaše terapije. Put za bolje mentalno zdravlje uz uvođenje vode može biti glađi, ali bitno je ne oslanjati se samo na to.

Linker
26. lipanj 2024 14:02