SHUTTERSTOCK
isprobajte

Niste ni svjesni svih benefita morske vode te kako vam može pomoći kod najčešćih zimskih boljki

Danas je slana voda dostupna u različitim sprejevima u obliku raspršivača, a postoje i pripravci morske soli koji su namijenjeni za ispiranje nosa.

Prehlada, začepljen nos, alergijski rinitis, rinofaringitis, sinusitis, virusi i bakterije - prosječna osoba će svake godine patiti od 2 do 4 prehlade, a djeca vrtićke i mlađe školske dobi mogu imati i do 12 prehlada godišnje. Simptomi su nekad blaži, a nekada uporni, no mogu se ublažiti jednostavnom metodom - ispiranjem nosa morskom vodom.


Bogata mineralima

Morska voda je bogata mineralima i organskim tvarima, a sastoji se od 96,5 posto čiste vode i 3,5 posto organskih tvari, plinova, ugljikova dioksida i soli. U morskoj se vodi nalazi čak osamdesetak različitih minerala i elemenata u tragovima, poput sulfata i karbonata, kalcija, kalija, broma, natrija, mangana, joda, željeza, fluora, silicijeve kiseline itd. Sadrži i fitoplanktone i zooplanktone koji oslobađaju organske tvari s antibiotskim, hormonalnim i bakteriostatskim svojstvima. Ljekovitost morske vode prepoznali su još u staroj Grčkoj i Rimu, a pozitivan učinak koji ostavlja morska voda odnosi se i na fizičko i na psihičko zdravlje.

O ljekovitosti morske vode pisali su Euripid, Hipokrat i Galen. Morska voda opušta, oporavlja mišiće, usporava razvoj reume, potiče mršavljenje, čisti kožu, jača imunosni sustav, pomaže kod depresije, nesanice, ublažava probleme s bubrezima i jetrom. Godine 1769. popularni britanski liječnik Richard Russell objavio je doktorsku disertaciju na temu korištenja morske vode u liječenju raznih bolesti poput skorbuta, žutice ili gube. U Engleskoj su u 19. stoljeću kupke s morskom vodom stekle popularnost kao nekonvencionalni tretman oporavka za razna stanja - od depresije do respiratornih bolesti. Liječnik Claude De la Bonnardiere 1867. godine osmislio je i sustav liječenja morskom vodom, nazvavši ga talasoterapija (od grčkog thalasa, što znači more). Još jedan Francuz iz 19. stoljeća, Rene Quinton, zaslužan je za popularizaciju talasoterapije. On je formulirao vodenu otopinu temeljenu na morskoj vodi i uspješno je komercijalizirao. Početkom sedamdesetih godina prošlog stoljeća F. Herlemont predstavio je jednostavnu metodu primjene morske vode - u obliku raspršivača, što je do danas ostao jedan od najčešće korištenih pripravaka za održavanje higijene i njege nosne sluznice.


Ispiranje nosa

Uporaba svježe morske vode potiče izmjenu minerala i toksina između tijela i vode, a njezina najpoznatija primjena je u liječenju dišnih puteva i ublažavanju tegoba gornjih dišnih puteva tijekom sezone prehlada i gripe. Fiziološko ispiranje nosa također je narodni lijek koji korijene vuče iz tradicionalne ajurvedske medicine. Ajurveda savjetuje redovito ispirati nos jer donosi mnogo koristi zdravlju. Uklanja nečistoće i bakterije iz nosa, pomaže drenažu sinusa i djeluje protiv nosnih infekcija, peludne groznice, alergije, sinusitisa i brojnih drugih tegoba kao što su upala grla, kašalj, curenje iz nosa...

Studija na Sveučilištu u Edinburghu pokazala je da ispiranje nosa morskom vodom ili hipertoničnom otopinom soli može pomoći u liječenju akutne virusne infekcije gornjih dišnih putova, skratiti trajanje simptoma, smanjiti potrošnju simptomatske terapije i manje širiti zarazu među ukućanima. Od sudionika istraživanja se tražilo da ispiru i čiste nos kako i kada osjete potrebu, a dnevnik simptoma vodili su 14 dana tijekom kojih su im liječnici uzimali briseve kako bi izmjerili količinu virusa prehlade koji su nosili tijekom tog razdoblja. Istraživači sugeriraju da morska sol jača antivirusne obrane stanica kada su pogođene prehladom. U tijeku su veće studije te one koje uključuju visokorizične populacije poput onih s astmom. Također, ispituje se ispiranje nosne sluznice slanom otopinom u borbi protiv širenja koronavirusa i zaustavljanja virusa da prodre u donji dišni sustav.


Izotonični pripravci

Danas je slana voda dostupna u različitim sprejevima u obliku raspršivača, a postoje i pripravci morske soli koji su namijenjeni za ispiranje nosa. Morska voda koja se koristi kao preparat za nos je pročišćena, izotonična otopina. Da bi postala izotonična otopina, morskoj vodi dodaje se destilirana (sterilna) voda, a u izotoničnoj otopini je do 0,9 posto natrij-klorida, dok je količina NaCl iznad toga hipertonična otopina.



Zdravlje inspirirano morem

Marimer razvija proizvode koji sadrže sterilnu morsku vodu za higijenu nosa i prikladni su za cijelu obitelj. Marimer proizvodi mogu se koristiti kao dio svakodnevne rutine ili povremeno, kao potpora liječenju prehlade, rinitisa, sinusitisa i drugih tegoba, vlaže nosnu sluznicu i olakšavaju izbacivanje nosnog sekreta. Svi proizvodi sadrže visokokvalitetnu prirodnu morsku vodu obogaćenu elementima u tragovima poput bakra, cinka i mangana, poznatih po blagotvornom učinku u potpori liječenju bolesti dišnog sustava. Marimer Isotonic sprej prirodno je bogat mineralnim solima i morskim elementima u tragovima te se preporučuje za svakodnevno čišćenje nosnih dišnih puteva, a posebno u slučaju suhog i začepljenog nosa. Marimer Baby isotonic sprej je prikladan je za dojenčad i malu djecu te se može koristiti za svakodnevno čišćenje nosnih dišnih puteva i za ovlaživanje suhog nosa.

Više informacija možete potražiti OVDJE.



MAR/P/NAT4/11-2022/HR, studeni 2022

Linker
12. travanj 2024 01:15