SHUTTERSTOCK
postoji rješenje

Nemojte da vam pokvare godišnji odmor! Kako prepoznati i liječiti gljivičnu infekciju nokta?

Prema objavljenim podacima čak 23 posto odraslog stanovništva u Europi ima gljivične infekcije na noktima


Naš organizam prirodno je okružen raznim mikrobima, što uključuje i brojne gljivice i bakterije. Sve je u redu dok ih držimo pod kontrolom, no kada se značajnije namnože mogu izazvati infekciju. Neki dijelovi našeg tijela, poput noktiju na nogama, izloženiji su djelovanju gljivica. Gljivična infekcija noktiju dosta je raširena pojava, a nastaje kada se gljivice nasele ispod nokta ili na njegovoj površini. Češće su na noktima na nogama jer im pogoduje toplo i vlažno okruženje, a znamo da su nam noge često veći dio dana u čarapama i cipelama. Prema objavljenim podacima čak 23 posto odraslog stanovništva u Europi ima gljivične infekcije na noktima, a onihomikoze, što je stručni naziv za gljivične infekcije noktiju, odgovorne su za 50 posto svih bolesti na noktima.


Kako prepoznati gljivičnu infekciju nokta?

Gljivična infekcija nokta može utjecati na dio nokta, cijeli nokat ili nekoliko noktiju. Nokat zahvaćen gljivičnom infekcijom postaje:

  • zamućen, gubi sjaj i počinje žutjeti
  • zadebljan (hiperkeratoza)
  • neravnomjerne, hrapave površine
  • lomljiv.

Razlikujemo blagu, umjerenu i tešku gljivičnu infekciju nokta:

  1. Blaga: infekcija koja započinje na prednjem rubu nokta i zahvaća do četvrtine površine nokta.
  2. Umjerena: infekcija koja započinje na prednjem rubu nokta i zahvaća do polovice površine nokta
  3. Teška: infekcija koja opsežno zahvaća površinu nokta i/ili zahvaća područje blizu kutikule

(zadebljali sloj kože uz ležište nokta i oko nokta).


Tko je u većem riziku?

Muškarci imaju do tri puta veću vjerojatnost da će imati onihomikozu od žena, iako razlozi za ovu razliku u spolu nisu u potpunosti razjašnjeni. Ako imate članove obitelji koji imaju gljivične infekcije nokta, postoji znatna vjerojatnost da ćete ih dobiti i vi. Uz to, starije odrasle osobe su još podložnije da se zaraze jer nerijetko imaju i slabiju cirkulaciju, a nokti im rastu sporije i zadebljani su, što gljivice jako vole. Neki se čimbenici rizika za gljivične infekcije noktiju mogu otkloniti, dok na neke, kao što je dob, baš i ne možemo utjecati. No, vjerojatnost da se ona razvije je osobito povećana u slučajevima kada imate:

* dob iznad 65 godina,

* dijabetes,

* lošu cirkulaciju (bolest perifernih arterija, proširene vene, Raynaudov sindrom),

* oslabljen imunosni sustav,

* ozljedu nokta ili kože oko nokta,

* umjetne nokte,

* vlažne prste tijekom duljeg vremena,

* kupate se u javnim bazenima,

* često nosite cipele sa zatvorenim prstima, tenisice, čizme.

image
SHUTTERSTOCK

Uobičajene vrste infekcija

Distalne subungualne infekcije najčešći su tip gljivične infekcije noktiju. Zahvaćaju nokte na rukama i na nogama, a uzročnici su poglavito gljivice iz roda dermatofita. Uglavnom napadaju ležište nokta i donju stranu nokta koja prileži uz kožu. Gornji, slobodni rub nokta ima nazubljen izgled, a sam nokat ima bijele i/ili žute pruge.

Bijele površinske infekcije obično pogađaju nokte na nogama te određena vrsta gljivica napada gornje, površinske slojeve nokta i stvara jasno definirane bijele mrlje na noktu. S vremenom te bijele mrlje pokriju cijeli nokat koji postaje hrapav, mekan i sklon listanju. Pojedini dijelovi nokta mogu postati udubljeni i ljuskati se.

Proksimalne subungualne infekcije su rijetke, no poput distalne subungualne infekcije također mogu zahvaćati nokte i na rukama i na nogama. Ovaj tip infekcije se obično javlja kod osoba s ugroženim imunosnim sustavom, a može biti i posljedica manje ozljede nokta. Karakteriziraju je žute mrlje u području baze tj. podnožju nokta od kuda se infekcija širi prema gornjim dijelovima nokta.

Osobe koje pate od kronične kandidijaze, nerijetko imaju ovaj tip gljivične infekcije noktiju. Češće su zahvaćeni nokti na rukama, a uzročnik je kvasnica iz roda Candida. Infekcija obično počinje u području kutikule (kožice oko nokta) koja postaje natečena, crvena i osjetljiva na dodir, a sam nokat se može djelomično podići sa svog ležišta ili može potpuno otpasti.


Kada posjetiti liječnika

Gljivične infekcije noktiju su uporne i naporne, može ih biti teško izliječiti, a pojedini tretmani možda neće biti učinkoviti. Naime, nokat zahvaćen infekcijom je zadebljao što otežava prolaz pripravaka protiv gljivica koji se nanose lokalno tj. na nokte. Posebno je važno posjetiti liječnika ako imate dijabetes jer on povećava rizik za razvoj potencijalno ozbiljnijih komplikacija uzrokovanih infekcijama, uključujući i gljivične infekcije. Ponovna pojava infekcije kao i promjena boje kože oko nokta, širenje infekcije na druga područja tijela te razvoj dodatne bakterijske infekcije kože smatraju se glavnim komplikacijama. Liječnik će vam u slučaju težih infekcija (ako je zahvaćeno ležište nokta, više od 50% površine nokta i/ili više od 3 nokta) propisati lijek protiv gljivica koji se uzima na usta (oralni antifungalni lijek).

I kad nokat više nije zaražen, moguće je da se gljivična infekcija ponovi ukoliko su čimbenici rizika i dalje prisutni (vlažno, toplo okruženje, zatvorena obuća, odlazak na bazene,...). Ponavljanje infekcije nije rijetka pojava i događa se u 40-70 posto slučajeva, što izaziva dodatno nezadovoljstvo i frustraciju. Nužno je stoga ustrajati u liječenju koje mora trajati od šest mjeseci do jedne godine, kod nekih osoba i dulje, kako bi došlo do izlječenja. Također je izuzetno važno poduzeti mjere prevencije da do gljivične infekcije uopće ne dođe kao i započeti liječenje što prije, na njenom početku pri pojavi prvih znakova. Infekcija noktiju ne može se smatrati izliječenom dok ne naraste novi, zdravi nokat bez infekcije.


Savjeti za sprječavanje gljivičnih infekcija noktiju

Nekoliko jednostavnih promjena načina života može vam u tome pomoći. Pazite na nokte održavajući ih primjereno odrezanim i čistim što je dobar način da spriječite infekcije. Također izbjegavajte ozljeđivanje nokta i kože oko noktiju.

Evo što još možete učiniti:

* dobro osušite stopala nakon tuširanja, osobito između nožnih prstiju,

* na manikuru i pedikuru idite u pouzdane salone,

* izbjegavajte hodati bosi oko bazena ili na drugim mjestima gdje je mnogo bosih ljudi (primjerice kad ste u bolnici),

* smanjite korištenje umjetnih noktiju i laka za nokte.

A ako do gljivične infekcije ipak dođe, osim svega gore navedenog, prilikom liječenja uvijek dobro operite ruke nakon dodirivanja zaraženih noktiju.



Nova inovativna formula u obliku laka za nokte

Exoterbyn 78,22 mg/ml ljekoviti lak za nokte sadrži terbinafin i nova je, inovativna formulacija lijeka na hrvatskom tržištu za lokalno liječenje gljivičnih infekcija noktiju na rukama i stopalima, kod odraslih osoba. Inovativna formulacija s kitozanom omogućuje bolje prodiranje lijeka kroz zadebljali zaraženi nokat do samog izvora infekcije, a bez potrebe za rašpanjem nokta. Može se kupiti u ljekarnama bez liječničkog recepta. Exoterbyn® ima fungicidno djelovanje, što znači da ubija dermatofitne gljivice koje su najčešći uzročnici gljivičnih infekcija noktiju.



Sponzorirani članak.

Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.



Izvori:

Linker
30. ožujak 2024 13:07