Kako do zdrave i snažne kose?

 SHUTTERSTOCK
Neugodan problem

Napokon se riješite peruti! Pet maski za kosu koje će vam pomoći u tome

Mnogi ljudi se bore s peruti i to može rezultirati problemima sa samopouzdanjem

Perut su mrtve stanice kože na tjemenu, to je vrlo čest i neugodan problem koji se može pogoršati tijekom hladnih mjeseci. Mnogim ljudima je zbog njega narušeno samopouzdanje. Međutim, maske za kosu koje sadrže prirodne sastojke mogu ublažiti i zaštititi vlasište, a i ojačati kosu. Mi smo ih pronašli za vas.


Kokosovo ulje i sok od limete

Hidratantna svojstva kokosovog ulja i kiseli pH soka od limete su savršeni za rješavanje ovog problema. Sok od limete čisti vlasište i regulira njegov pH, a to sprječava rast i razvoj gljivice Pityrosporum ovale koja uzrokuje perut. S druge strane, kokosovo ulje hidratizira vlasište te održava kosu zdravom i sjajnom.

Sastojci

  • 3 čajne žličice kokosovog ulja
  • 1 čajna žličica soka od limete
  • 6 čajnih žličica vode
  • vata

Uputstva

1. Umasirajte kokosovo ulje u vlastište kružnim pokretima.

2. Pomiješajte sok od limete i vodu. Koristite vatu da utrljate ovu smjesu na vlasište.

3. Ostavite da djeluje 20 minuta.

4. Operite kosu šamponom protiv peruti.

Oprez: Sok od limete može uzrokovati iritaciju ako nije razrijeđen. Ako vas i razrijeđen iritira, isperite odmah i nanesite još jedan sloj kokosovog ulja.


Aloe Vera i neem

Sigurno ste isprobali kreme i losione s aloe verom pa znate da ona smanjuje svrbež i ljuskanje. S druge strane, neem ima antibakterijska i antifungalna svojstva. Kad se koriste u kombinaciji, čine izvrsnu masku za uklanjanje peruti.

Sastojci

  • 2 žlice gela od aloe vere
  • 10-15 listova neema

Uputstva

1. Izblendajte gel od aloe vere i listove neema.

2. Smjesu utrljate u vlasište i ostavite 30 minuta.

3. Isperite šamponom protiv peruti.


Jabučni ocat i piskavica

Ovo je odlična kombinacija za njegu tjemena. Naime, jabučni ocat ima nizak pH (kiseli pH), što sprječava rast gljivica, a pomaže i u čišćenju vlasišta. Dok visoki sadržaj proteina i nikotinske kiseline u sjemenkama piskavice pomaže u jačanju korijena kose i sprječavanju peruti.

Sastojci

  • 2 žlice sjemenki piskavice
  • 1/2 čajne žličice jabučnog octa

Uputstva

1. Namočite sjemenke piskavice preko noći.

2. Pomiješajte jabučni ocat i 10-12 žlica vode u kojima su bile natopljene sjemenke piskavice.

3. Nanesite mješavinu na vlasište.

3. Ostavite na tjemenu 30 minuta prije nego što isperete.


Ulje čajevca i bademovo ulje

Antifungalni učinak ulja čajevca i hranjiva svojstva bademovog ulja čine ovaj pripravak savršenim za uklanjanje peruti i tretiranje suhog vlasišta.

Sastojci

  • 2 kapi ulja čajevca
  • 50 ml bademovog ulja

Uputstva

1. Pomiješajte oba ulja i dobro protresite.

2. Umasirajte mješavinu u vlasište.

3. Ostavite 30 minuta, a zatim isperite šamponom protiv peruti.

Oprez: Ulje čajevca mora biti razrijeđeno, inače može iritirati kožu. Ako imate osjetljivo vlasištvo, možda je bolje da ga uopće ne koristite.


Zeleni čaj i sok od naranče

Tko kaže da ukusne napitke ne možete koristiti za njegu kose i kože? Naime, zeleni čaj može smanjiti prekomjernu proizvodnju sebuma na vlasištu. Dok su kiseli pH i vitamin C iza soka od naranče odlični za uklanjanje peruti.

Sastojci

  • 4 žlice zelenog čaja
  • 2 žlice soka od naranče

Uputstva

1. Pomiješajte zeleni čaj i sok od naranče.

2. Nanesite mješavinu na vlasište.

3. Ostavite 20 minuta, a zatim operite šamponom protiv peruti.


Koji su još učinkoviti načini da se riješite peruti?

Uz maske za kosu, možete koristiti i neke druge metode:

  • Šamponi protiv peruti - sadrže selenijev sulfid, ugljen, cinkov pirition ili ketokonazol. Ovi sastojci pomažu u uklanjanju peruti i sprječavaju rast gljivica na tjemenu. Koristite šampon dva puta tjedno tijekom najmanje četiri tjedna za vidljive rezultate.
  • Izbjegavajte češanje - suho vlasište jako svrbi, ali češanjem ćete ga samo pogoršati.
  • Izbjegavajte vruću vodu - hladno vrijeme nas obično potiče na tuširanje u vrućoj vodi. Međutim, ona može isušiti vaše vlasište, a to postaje idealno okruženje za rast peruti. Stoga je bolje koristiti mlaku vodu.
  • Umasirajte ulje prije šamponiranja - umasirajte kokosovo ili bademovo ulje prije svakog šamponiranja. Tako potičete hidratizaciju vlasišta, prokrvljenost i sprječavate perut.
  • Izbjegavajte proizvode za oblikovanje s alkoholom - provjerite imaju li lak za kosu, suhi šampon ili pjene alkohol jer on može biti krivac za suho vlasište i perut.
  • Očistite četku za kosu - barem dva puta tjedno. Ovo je zapravo logičan potez jer ne želite prenijeti perut s četke ponovno na svoju kosu.
  • Nemojte vezati mokru kosu - tako stvarate vlažno okruženje i potičete perut.
  • Uravnotežena prehrana - konzumirajte hranu koja pomaže smanjiti upalu, kao što je riba bogata omega-3 masnim kiselinama, orašaste plodove i sjemenke. U svoju prehranu uključite hranu bogatu proteinima poput mahunarki, jaja, gljiva i soje. Konzumirajte zeleno lisnato povrće i voće kako biste unijeli vitamine, minerale i vlakana.
Linker
18. travanj 2024 11:14