Može se!

 SHUTTERSTOCK
Muka mnogih

Nakupio vam se višak sala na licu? Znamo kako ga se riješiti

Stručnjaci ističu da je neophodna dijeta s malo kalorija i povećanje fizičke aktivnosti

Jeste li vi među onima kojima je lice malo punije nego što biste to željeli? Ne brinite, niste jedini. Nažalost, ne možemo vam obećati jednostavno rješenje za ovaj problem, ali postoji nekoliko stvari koje možete napraviti. Cilj je smanjiti ukupnu težinu, a onda će se i salo na vašem licu smanjiti.

Zato smo pronašli za vas najučinkovitije savjete o prehrani i vježbanju.

Stručnjaci ističu da je neophodna dijeta s malo kalorija i povećanje fizičke aktivnosti. Kakva je to niskokalorična dijeta? Puno svježeg povrća, voća, nemasnih proteina, a potrebno je i izbaciti hranu koja sadrži visoku razinu dodanog šećera ili ugljikohidrata.


Pazite na unos natrija

Mike Bohl, liječnik i ravnatelj Medical Content & Education u kompaniji za zdravlje Ro, predlaže jedan specifičan korak u borbi protiv sala na licu, a to je da pratite koliko natrija unosite.

- Natrij, koji se nalazi u soli, zadržava vodu, a to može učiniti da ljudi izgledaju podbuhlo i napuhnuto. Često je podbuhlost vidljiva na licu. Dakle, iako nećete nužno gubiti masnoću s lica, pridržavanje dijete s niskim udjelom natrija može vam pomoći da vaše lice izgleda mršavije. Općenito se preporučuje da odrasli konzumiraju manje od 2300 mg natrija dnevno (pri čemu je manje od 1500 mg natrija dnevno još bolji cilj) - objasnio je Mike.

Velike količine natrija sadrži obrađeno i konzervirano meso, suhomesnati proizvodi kao što su slanina, kobasice, šunka, konzervirane juhe, ukiseljeno povrće, grickalice, instant tjestenine, kruh, gotovi umaci, a i sva brza hrana.


Odaberite hranu koja sagorijeva masnoće

Sigurno ste čuli za frazu "Trbušnjaci se rade u kuhinji, a ne u teretani". Naravno da je neophodno vježbati da biste došli do njih, ali ove se želi istaknuti važnost prehrane kad god želite postići neki fitness cilj. Zato je važno voditi računa o tome što jedete.

- Jedna popularna fraza koja se ponekad javlja kada se govori o dijeti je "hrana s negativnim kalorijama". To su namirnice koje navodno sagorijevaju više kalorija tijekom probave nego što ih zapravo sadrže, tako da njihovim unosom doslovno imate negativne kalorije - ističe dr. Bohl.

Dodaje kako se u znanstvenim krugovima još uvijek vode polemike o tome postoji li hrana s negativnim kalorijama. Ono što je vjerojatnije jest da te namirnice imaju vrlo malo kalorija i visok sadržaj vode. Tako da zapravo ne trošite kalorije kroz njih, ali također ne povećavate značajno ni unos.

"Namirnice s negativnim kalorijama" su mrkva, celer, lubenica, zelena salata, krastavci. Uključivanje takve hrane, uz kalorijski deficit, može biti učinkovito u gubitku masnoće po cijelom tijelu pa tako i one na licu.


ČITAJTE I: Face fitness trenerica Mia riješila se podbratka i podočnjaka, ali i bora bez botoksa! Pokazala nam je kako


Kombinirajte trening otpora i kardio

Fitness stručnjak Anthony J. Yeung, podijelio je nekoliko savjeta o tome kako postići vitkije tijelo i vitkije lice pomoću vježbanja. On savjetuje kombinaciju treninga otpora i kardia svaki tjedan, naglašavajući da kardio nije dovoljan.

- Radite trening otpora dva do tri puta tjedno i kardio dva do tri puta tjedno. Jedite zdravo 80 posto vremena, a prepustite se uživanju ostalih 20 posto - objasnio je.

Trening otpora je svaka vježba koja potiče stezanje mišića protiv vanjskog otpora. Vanjski otpor mogu biti bučice, vlastita tjelesna težina, boce s vodom ili bilo koji drugi objekt zbog kojeg se mišići stežu. Dok aerobne vježbe, poznate i pod nazivom kardio vježbe, uključuju repetitivnu i ritmičku kontrakciju velikih mišićnih skupina, čime se pod opterećenje stavljaju i srce i pluća.

Slijedeći ovu rutinu, nećete samo sagorjeti masnoće i kalorije, već ćete i ojačati mišiće koji se nalaze ispod, što će rezultirati znatno vitkijim izgledom.

Yeung je, također, naglasio važnost izbjegavanja brze hrana koja sadrži prerađene sastojke koji potiču podbuhli izgled.

Linker
31. ožujak 2024 16:46