FOTO: pexels/mikhail nilov
Pripremite kožu

Na sve ste mislili, osim na ovo... Znate li koja ulja vam mogu pružiti najjaču zaštitu od sunca?

Čak i ako niste na plaži, trebate se zaštititi od svakodnevne izloženosti UVA i UVB zrakama, a ulje boreča i argana vam u tome mogu pomoći

Krenuli su godišnji odmori te se ovih dana sigurno više izlažete sunčevim zrakama. Temperature su izrazito visoke, a i dani su duži. Čak i ako niste na plaži, trebate se zaštititi od svakodnevne izloženosti UVA i UVB zrakama zato što mogu oštetiti vašu kožu. One dovode do pojave hiperpigmentacija, opeklina, ubrzanog starenja kože i alergijskih reakcija.

Kožu možete zaštititi i prirodnim uljima. Ovog ljeta u svoju svakodnevicu dodajte ulje boreča i ulje argana.


Dobrobiti ulja boreča

Boreč (Borago officinalis) ili boražina biljka je izuzetnih karakteristika. Hladnim tiještenjem sjemenki dobiva se ulje koje je bogato linolenskom i izrazito vrijednom gama-linolenskom kiselinom, palmitinskom, oleinskom i linolnom kiselinom. Smatra se da je porijeklom iz Sirije, a već su ga Rimljani poznavali, cijenili i primjenjivali. Nezasićene masne kiseline kojima je ovo ulje bogato regeneriraju hidrolipidni sloj kože, djeluju na porast udjela hranjivih tvari u stanicama, stimuliraju međustaničnu oksigenaciju i štite vezivno tkivo. Time se sprječava isušivanje kože i gubitak elasticiteta - nije li to ono što svi želimo?

Ovo ulje također možete staviti i izravno na kožu za liječenje rana i ožiljaka, kod strija i ekcema (odlična priprema za ljeto), ali i kod psorijaze i neurodermitisa.

Iako većina nas obožava sunčanje ljeti, znamo da ono ubrzava starenje. No, i u tome vam ulje boreča može pomoći. Naime, ono održava normalnu funkciju kože, usporava pojavu bora, a koža postaje mekša i zategnutija.

Vrlo zanimljiv eksperiment, objavljen u British Journal of Dermatology, mjerio je učinke krema za kožu u vraćanju vlage, a među njima je bila i ona koja sadrži ulje boreča. Dvadeset sudionika koji su imali ili prirodno suhu kožu ili suhu kožu uzrokovanu vanjskim oštećenjima, testirano je tijekom 14 dana. Rezultati su pokazali da je krema koja je sadržavala ulje boreča bila najbolja u vraćanju vlage i glatkoće prirodno suhoj koži.

Ovaj eksperiment je protumačen kao snažan dokaz uloge koju ulje igra u obnavljanju kože koja je ili kronično suha ili je oštećena okolišem. Sigurno već i sami znate da sunce može biti taj "okolišni faktor" koji isušuje vašu kožu, no uz ulje boreča to ne mora biti tako.

Zašto je ono toliko korisno ljeti? Promiče zdravlje kožne barijere jer smanjuje gubitak vode obnavljanjem lipida u vanjskom sloju kože. Isto tako, hidratizira ju, a to su glavni čimbenici u zaštiti kože ljeti. Nisu li to dovoljni razlozi da ga isprobate?

image
PROMO


Dobrobiti ulja argana

Arganovo ulje se pravi od koštica koje rastu na stablima argana, a porijeklom je iz Maroka. Najčešće se prodaje kao čisto ulje, koje se može nanijeti izravno na kožu, ali dolazi i u obliku kapsula za oralnu primjenu. Također se često miješa u brojne kozmetičke proizvode poput šampona, sapuna i regeneratora, što već dovoljno govori o tome koliko je zdravo za kožu.

Marokanske žene već dugo koriste arganovo ulje za zaštitu svoje kože od oštećenja od sunca. Benefite nanošenja arganovog ulja dokazala je i studija iz 2013. To je istraživanje pokazalo i da antioksidacijsko djelovanje arganovog ulja pomaže u zaštiti kože od oštećenja slobodnih radikala uzrokovanih suncem. Time se mogu spriječiti opekline i pojava hiperpigmentacija, koža manje stvara crvenilo te se usporava starenje i razvoj karcinoma kože.

Isto tako, arganovo ulje se najčešće koristi u hidratantnim kremama, i to zahvaljujući obilju vitamina E, antioksidansa topljivog u mastima koji olakšava zadržavanje vode u koži. Zbog toga se pokazalo odličnim tretmanom protiv starenja. Istraživanje objavljeno u Clinical Interventions in Aging došlo je do zaključka da je kombinacija kapsula i topikalnog korištenja ovog moćnog ulja dovela do značajnog povećanja elastičnosti kože.

Dobrobiti arganovog ulja možete dobiti tako da ga stavljate izravno na kožu, a možete pronaći i jestivo ulje, konzumirati oralne suplemente, ali i kombinirati više metoda. Ako tolike kozmetičke kuće koriste ovo ulje, vrijedi ga isprobati, zar ne?

image
PROMO


Možete li oba ulja unijeti na jednostavniji način?

Naravno da možete! Almagea je osmislila dodatak prehrani Sunlove Skin+ koji ima snažno antioksidacijsko djelovanje koje štiti stanice od štetnog utjecaja slobodnih radikala.

Sunlove Skin+ je pripravak jedinstvene formulacije u kojem aktivni sastojci sinergijski djeluju i pružaju unutarnju pripremu za sunčanje svima koji žele i iznutra zaštititi svoju kožu od štetnog djelovanja UV zraka.

Prirodni astaksantin (6,6 mg), vitamin E, selen, koenzim Q10 i lutein sinergijski djeluju s visokovrijednim biljnim uljima boreča i argana u svrhu očuvanja zdravlja cijelog organizma. Prirodni astaksantin ima 10 puta jače antioksidacijsko djelovanje od beta karotena, a u brojnim istraživanjima se pokazao kao učinkovita zaštita od sunčevog zračenja i alergijskih reakcija.

Osnovno svojstvo ovih sastojaka je da pridonose zaštiti stanica od oksidacijskog stresa odnosno stanja pretjerane produkcije štetnih slobodnih radikala koje je prisutno u tijelu prilikom intenzivnog izlaganju suncu ljeti. Njihovim pravovremenim i pravilnim uzimanjem kožu možemo pripremiti izlaganju UV zrakama te umanjiti pojavu alergija, ali i raznih drugih kožnih oštećenja poput hiperpigmentacija. Za vrijeme izuzetno visokog UV indeksa, kakvo je često u ovim ljetnim danima, preporuča se korištenje 2 kapsule Sunlove Skin+ (2 puta po jedna kapsula, uz veći obrok) zbog veće potrebe organizma za antioksidacijskom zaštitom.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji s Almageom.

Linker
19. travanj 2024 15:20