SHUTTERSTOCK
za i protiv

Keratinski tretmani zaglađuju kosu, daju joj vitalnost i sjaj, ali imaju i tamnu stranu! Evo zašto je potreban oprez

Nedostatak ovakvog tretmana je i što treba paziti na održavanje rezultata

Nije nimalo čudno što su keratinski tretmani za kosu, bilo oni u frizerskom salonu ili oni u vlastitom domu, među najpopularnijim tretmanima za njegu kose. Dobrobiti su brojne, a na prvom mjestu je fantastičan rezultat - ravna, čvrsta i sjajna kosa. Keratinski tretman trenutačno vraća kosi strukturu i vitalnost, ravna je, smiruje neposlušne vlasi i čini je sjajnom poput one u reklamama za šampone. Keratin je strukturni protein kojeg prirodno ima u kosi i noktima te u kosi djeluje poput punila za praznine i pukotine koje nastaju na oštećenim mjestima. Imate li suhu i oštećenu kosu, keratinski tretman može joj vratiti glatkoću i sjaj, učiniti je čvršćom i svilenkastom te dati vidljivo zdraviji izgled. Dodatna prednost je što će nakon prva tri do četiri dana, koliko je potrebno da se proteini "ugnijezde", kosu biti izuzetno lako oblikovati i održavati. Osim toga, nećete se više trebati bojati vlage u zraku koja će od vaše divne frizure napraviti ruglo, jer keratinska barijera učinkovito održava kosu ravnom i glatkom. No, keratinski tretman ne štiti kosu (i frizuru) samo od kiše nego i od svih agresivnih vanjskih čimbenika, od vjetra i jakog sunca do zime i onečišćenog zraka. Naime, keratin obavija svaku vlas kose stvarajući zaštitni film koji sprečava negativni utjecaj okolišnih faktora na kosu.

Rezultat traje nekoliko mjeseci

Iako je tretman skup, možda će vam se u određenoj mjeri isplatiti jer neko vrijeme nećete morati trošiti na proizvode za ravnanje, hidrataciju i sjaj kose. Dobra stvar je i to što su keratinski tretmani prikladni za sve tipove kose, te bilo koje boje. Budete li se držali preporuka o njezi kose nakon keratinskog tretmana, a to znači da je ne perete prečesto, tj. ne više od dva do tri puta tjedno, rezultat može potrajati i do pet ili šest mjeseci. Mnogi pobornici keratinskih tretmana tvrde i da se kosa nakon takvog tretmana mnogo brže suši, što znatno skraćuje vrijeme friziranja i stiliziranja. To je, osim praktičnosti, dobro i za zdravlje kose jer se kraćim i rjeđim sušenjem smanjuju oštećenja uzrokovana toplinom. Naposljetku treba reći i da je keratinski tretman za kosu sigurniji od svakodnevnog stiliziranja vrućom peglom koje oštećuje kutikule kose i pospješuje gubitak vlage.

image
SHUTTERSTOCK

Na što treba paziti

Keratinski tretmani često sadrže kemikaliju formaldehid koja je zapravo zaslužna za izravnavanje kose, no može biti vrlo toksična i izazvati alergijske reakcije. Osim toga, može i ne mora izazvati kratkoročne nuspojave poput nadraženosti kože, suzenja očiju, blage vrtoglavice i glavobolje, a već i samo udisanje formaldehida može biti opasno. Iako ga ne sadrže svi proizvodi za keratinski tretman kose, prema neprofitnoj organizaciji koja se bavi testiranjem proizvoda na kemikalije Environmental Working Group, neke tvrtke pokušavaju prikriti da njihovi keratinski proizvodi sadrže formaldehid. Postoji i problem trajnosti učinka tretmana. Naime, ovisno o prirodnom tipu kose, učinak traje od dva do maksimalno šest mjeseci, a najčešće oko četiri mjeseca. No, keratinski tretman ne radi se jednom, već zahtijeva ponavljanje kako bi se održao rezultat. Kako se protein postupno ispire iz kose, možete očekivati da će vam ponovni potpuni tretman trebati otprilike svaka četiri mjeseca, a mali "popravak" ili održavanje svakih četiri do šest tjedana. S obzirom na ne baš malu cijenu takvih tretmana u frizerskim salonima, to je za mnoge nešto što će si teško moći priuštiti. Nedostatak ovakvog tretmana je i što treba paziti na održavanje rezultata, a to podrazumijeva rjeđe pranje kose i izbjegavanje kupanja u bazenu, pa čak i u moru jer i klor i sol mogu umanjiti učinak tretmana.


Loše za trudnice

Također trebate uložiti u šampon i balzam koji ne sadrže natrij-klorid i sulfate jer i oni skraćuju trajanje učinka. Nakon tretmana treba pričekati tri do četiri dana do prvog pranja kose, a nakon toga je prati najviše dva ili tri puta tjedno, što se osobama koje vole često ili čak svakodnevno oprati kosu možda neće svidjeti. Potrebno je pričekati i nekoliko dana, obično tri, da kosa poprimi prirodan izgled, a tijekom tog perioda ne smijete je stilizirati ni na koji način. Imajte na umu da se miris kemikalija ponekad osjeti i nakon prvog pranja kose, a kad već spominjemo kemikalije, važno je naglasiti da se keratinski tretmani ne preporučuju trudnicama. Ovisno o vašem tipu kose, gustoći i tome kakav izgled želite postići, korisno je znati da kosa nakon takvog tretmana, iako postaje savršeno glatka i sjajna, gubi ponešto na volumenu. Mnoge će žene primijetiti i da im se kosa počinje brže mastiti, za što frizerski stručnjaci tvrde da je posljedica korištenja nekvalitetnih keratinskih proizvoda koji sadrže puno silikona

Linker
24. rujan 2024 11:56