Ova poslastica zlatne boje i guste teksture ima dugu povijest, možda i dužu od samog čovjeka. Prema nekim pretpostavkama, pčele su prisutne na našem planetu i više od 50 milijuna godina, dakle mnogo prije ljudske civilizacije. Egipćani su med stavljali u tekućinu za balzamiranje, rimski car Julije Cezar uveo ga je kao sredstvo plaćanja poreza, dok su stari Grci pčele smatrali glasnicima bogova, a med njihovom hranom.
Šećeri čine oko 80 posto meda, od toga najviše otpada na voćne šećere, glukozu i fruktozu. Riječ je o jednostavnim šećerima koje naš organizam može lako apsorbirati. Upravo o udjelu fruktoze, odnosno glukoze ovisi i kristalizacija meda, kao i o temperaturi na kojoj se skladišti. Što je sadržaj glukoze veći, a temperatura niža med se brže kristalizira. U medu ima i mnogo vitamina C, E, K, a najbrojniji su vitamini B skupine.
Dvije vrste
Postoje dvije osnovne vrste meda, šumski i cvjetni. Kad pčele skupljaju sokove s lišća šumskog drveća, med je tamnije boje i ima više minerala.
Od cvjetnih sorti među najljekovitijima je kaduljin med, koji će ublažiti tegobe izazvane suhim kašljem, a pomaže i kod viroza i olakšava izbacivanje sluzi iz bronhija. Bagremov med ima smirujuć učinak i pomoći će kod nesanice i napetosti pa ga je dobro konzumirati navečer, prije spavanja, s čajem od kamilice. Med od kestena ima specifičan, pomalo gorkast okus. Ima antiseptička svojstva i otklonit će želučane i probavne smetnje. Lipov med je, za razliku od kestenovog, blagog okusa, a pomaže kod problema s urinarnim traktom i bubrezima. Kod upale grla i sinusa, kao i kod paradentoze, preporučuje se žvakanje saća, i to 5 puta dnevno, a u jačanju imuniteta saću se pridružuje i propolis, koji je jedan od najboljih prirodnih antibiotika. Dovoljno je uzeti 10 kapi dnevno tri puta na dan i postat ćete otporniji na viruse i bakterije.
U ovim hladnim zimskim danima napravite posve prirodan sirup koji će ublažiti grlobolju i iritaciju ždrijela izazvanu jakim i nadražajnim kašljem. Narežite na kolutove limun, naranču ili mandarinu i naribajte đumbir. Na dno staklenke složite red limuna, red naribanog đumbira, potom dodajte med. Promiješajte drvenim štapićem. Ponovite postupak: slažite limun, đumbir i na kraju med, promiješajte. Na kraju dodajte još meda, dok ne napunite staklenku.
Voli se sa cimetom i đumbirom
Pripravak od meda i cimeta možete ujutro staviti na prepečenac ili započeti jutro sa žlicom ovog pripravka i čašom vode. Snažan je antioksidans, a preporučuje se i kod problema sa sinusima, kao i kod prevelikog udjela nezdravih masnoća u krvi. Za ovaj pripravak potrebno vam je 340 g meda i 4 do 6 štapića cimeta. Med i cimet stavite u tavu. Štapiće cimeta sa žlicom potopite u med. Zagrijavajte desetak minuta na laganoj vatri. Maknite tavu s vatre i pustite da odstoji dva sata. Potom uspite u staklenku. Otklonit će upalu, poboljšati cirkulaciju, a idealan je i za uznemireni želudac.
I jedan sličan recept, samo umjesto cimeta u med u tavi dodajte žlicu usitnjenog đumbira. Zagrijavajte na laganoj vatri desetak minuta. Nakon toga pustite da se ohladi. Nakon dva sata ulijte u staklenku. Najbolje ga je koristiti u čaju.
Kako prepoznati pravi med
Imate li pred sobom kvalitetan med saznat ćete tako da u čašu vode uspete žlicu meda. Ako je kvalitetan, pretvorit će se u grudu i spustiti na dno čaše, dok će se med sumnjive kvalitete, u koji su dodani voda i sladila kako bi se dobilo na količini, početi otapati.
Korisni savjeti!
- Med nije preporučljivo stavljati u vruće napitke. Na temperaturi višoj od 40 stupnjeva izgubit će ljekovita svojstva i dobit ćete običan zaslađivač. Isto vrijedi i prilikom kuhanja s medom. Dodajete li ga u kreme ili biskvite za kolače, koje potom termički obrađujete, med prestaje biti lijek.
- Prilikom uzimanja meda iz staklenke koristite plastične žlice. Kontakt s metalom, naime, mijenja ph svojstva meda.
- Nije ga preporučljivo stavljati u hranu za bebe do prve godine života jer može izazvati grčeve i smetnje u probavnom sustavu.
- I osobama s osjetljivom želučanom sluznicom preporučuje se oprezno uzimanje meda zato što će povući vlagu iz sluznice i osušiti ju. Zato ga nemojte odmah progutati već ga držite u ustima par minuta dok se ne otopi i ne povuče potrebnu vlagu.
- 3 zrele banane
- 1,7 dl soka od naranče
- 1/2 čaše jogurta
- 2 žlice meda
- badema prema želji
- malo muškatnog oraščića
- led
Priprema:
- U blender prvo ubacite bademe pa ih usitnite. Potom dodajte ostale sastojke i miksajte dok smjesa ne postane homogena.
- Ukoliko je vaš smoothie previše gust, slobodno dodajte malo vode ili bademovog mlijeka.
Med u kućnoj ljekarni
Pomoći će kod zdravstvenih tegoba, a ne zaboravite ni njegovu ulogu u njezi vaše kose i kože
- Samo jedna žlica meda na dan olakšat će vam simptome alergije. Zrnca peludi su u medu 'umrtvljena' i organizam ih prihvaća bez neželjenih reakcija. Događa se nešto slično kao kod cjepiva protiv gripe. Organizam puno lakše razgrađuje pelud u medu, potom izgrađuje vlastite obrambene mehanizme i kad dođe do cvjetanja biljaka, zapravo je imun.
- Pomiješate li med i prirodni jabučni ocat, olakšat ćete si bolove izazvane artritisom. Osim toga, jabučni će ocat smanjiti kiselost organizma, koja je čest uzročnik bolesti.
- U slučaju da patite od konjunktivitisa, pomiješajte jednaku količinu meda i tople vode. Dobro promiješajte, ohladite, potom blazinicom nanesite na oboljelo oko.
- Nanesete li malu količinu meda ispod zavoja, uvjerit ćete se u antibiotska svojstva meda: vaša će ozljeda ili porezotina brže zarasti.
- Med je preporučljiv i prilikom tretiranja rana izazvanih dijabetesom. Nanesite med izravno na ranu i pokrijte gazom.
- Pati li vaša beba od pelenskog osipa, tanko premažite medom upaljene dijelove. Zacijelit će poput magije.
- Ne možete zaspati? Čaj od matičnjaka ili kamilice i jedna žlica meda imat će na vas uspavljujuć učinak.
- Odličan je regenerator za kosu: dodajte 1 žlicu meda u šampon ili ga pomiješajte s malo maslinova ulja i nanesite na kosu kao masku.
- 1 kg smeđeg šećera
- 1,25 dl maslinova ulja
- 4 žlice meda
- 1 žlica vanilije (iz mahune)
- ¼ žlice cimeta
Priprema:
- Sve sastojke miješajte u posudi dok ne dobijete kompaktnu smjesu.
- Prelijte je u staklenke koje možete hermetički zatvoriti.
- Dodajte drvenu žlicu i imate savršen piling za tijelo koji možete pokloniti i dragoj osobi.
- 1 žlica jogurta
- 1 žlica meda
- 1 žlica usitnjenih lješnjaka
Priprema:
- Sve sastojke miješajte ručno dok ne dobijete homogenu kremu.
- Lagano je nanesite na očišćeno lice, nemojte je utrljavati!
- Ostavite da djeluje desetak minuta, potom isperite toplom vodom.
- 1 žlica jogurta
- 1 žlica meda
- 1 žlica usitnjenih lješnjaka
- 4 - 5 kapi limunova soka
Priprema:
- Miješajte navedene sastojke dok se ne prožmu.
- Laganim pokretima nanesite masku na lice. Ostavite da djeluje desetak minuta.
- Isperite toplom vodom.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....