SHUTTERSTOCK
Za i protiv

Depilacijske kreme: jednostavna i učinkovita metoda uklanjanja dlačica, ali ipak ne za svakoga

Istražili smo koje su prednosti, a tko treba izbjegavati omiljenu metodu uklanjanja dlačica

Kreme za depilaciju koriste se već gotovo stotinu godina, za to su se vrijeme razvile i unaprijedile i svakako su odlična i, ako se pravilno primjenjuju, bezbolna metoda uklanjanja dlačica, no osim prednosti, ima i nedostatke. Krenimo od prednosti:


ZA

Depilacijske kreme ne režu dlačicu u ravnini kože poput britvice niti uništavaju njezin korijen, već prodiru pod kožu i uništavaju proteine u dlačici te tako dolazi do njezina odvajanja i otpadanja. Prednosti depilacijskih krema ima mnogo, a jedna od njih je i to što je metoda brza i jednostavna. Za depilaciju manje zone ne treba više od 15 minuta, no niti za veće površine nećete potrošiti mnogo više vremena s obzirom na to da krema treba stajati na koži dok ne počne djelovati jednako.

Jednostavne za upotrebu

Dovoljno ih je razmazati po željenoj površini, ostaviti da djeluju naznačeno vrijeme (pet do deset minuta) i zatim isprati vodom. Za to vam ne treba stručnjak, a tubicu s kremom možete gurnuti u svaku torbicu i ponijeti na kraći put ili ljetovanje. U usporedbi s nekim drugim metodama koje se primjenjuju u kozmetičkim salonima ili onima za koje su potrebni skupocjeni uređaji, depilacijske kreme su zapravo pristupačne svakom džepu i mogu se kupiti doslovno u svakoj bolje opremljenoj trgovini. Iako ovo posljednje vrijedi i za britvice, jeftine su i mogu se nabaviti na svakom uglu, depilacijske kreme uklanjaju dlačice malo ispod površine te je učinak dulji, od nekoliko dana do čak tjedan ili više, a nove dlačice koje izrastaju mekše su i tanje nego one koje izrastaju nakon brijanja.

Potpuno bezbolne

Većina metoda uklanjanja dlačica, od IPL-a, preko voska do šećerne paste, u nekoj je mjeri bolna ili barem neugodna. Čak i brijanje, iako ne boli, rijetko prođe bez ijedne posjekotine. U tom smislu prednost je depilacijskih krema što su potpuno bezbolne, osim ako osoba nije alergična na neki od sastojaka, no zbog toga se u uputama uvijek navodi da proizvod treba testirati na malom dijelu kože i toga se treba pridržavati. Dodatni plus u odnosu na brijanje je i to što nakon depilacijske kreme nećete imati problem s uraslim dlačicama. Uz to, gotovo sve današnje depilacijske kreme sadrže brojne hidratantne sastojke koji prodiru u kožu zajedno s kremom i čine je mekšom i nježnijom nakon postupka uklanjanja dlačica te smanjuju mogućnost isušenosti i nadraženosti kože. U svakom slučaju, stručnjaci ih preporučuju za osobe s niskim pragom tolerancije na bol, kao i onima koje nisu zadovoljne nekim drugim metodama ili žele učinkovitije i jednostavnije uklanjanje dlačica s osjetljivih dijelova, poput bikini zone.

image
SHUTTERSTOCK

PROTIV

Aktivni sastojak u kremama za depilaciju je tioglikolna kiselina koja se općenito smatra sigurnom za upotrebu, ali valja imati na umu da može imati neželjene nuspojave koje su ozbiljnije nego kod bilo koje druge metode uklanjanja dlačica. Naime, ostave li se na koži dulje nego što je naznačeno u uputama, takve kreme mogu uzrokovati opekline prvog, drugog, čak i trećeg stupnja. Stoga morate biti vrlo oprezni pri upotrebi te se čvrsto držati preporučenog vremena držanja proizvoda na koži, jer dulje držanje može rezultirati kemijskim opeklinama. Važno je i dobro isprati kremu s kože nakon primjene te koristiti kremu namijenjenu za odgovarajući dio tijela. Drugim riječima, nikako nemojte depilacijsku kremu namijenjenu za noge koristiti na intimnoj zoni i slično.

Ako imate problematičnu kožu

Upravo zbog tioglikolne kiseline depilacijske kreme nisu dobar izbor za svakoga. Dermatolozi upozoravaju da osobe koje imaju na bilo koji način problematičnu kožu, bilo da je riječ o vrlo osjetljivoj koži, o kožnim bolestima poput rozaceje, ekcema ili psorijaze, o opeklinama od sunca ili aknama, trebaju biti jako oprezne pri odabiru preparata koje nanose na kožu i za njih bi možda bila bolja neka druga metoda uklanjanja dlačica. Čak i kod osoba koje nemaju kožne bolesti ni problematičnu kožu može doći do pojave crvenila i nadraženosti na mjestu primjene depilacijske kreme, pa je i zbog toga vrlo važno prije prve upotrebe testirati kremu na manjem dijelu kože. Nezgodna strana depilacijskih krema je i specifičan i poprilično neugodan miris koji mnogi opisuju kao miris pokvarenih jaja. Posljedica je kemijske reakcije između kreme i dlačica i proizvođači se trude prikriti ga na razne načine pa ćete možda morati istraživati dok ne pronađete kremu kod koje je manje izražen.

Učinak ne traje dugo

Depilacijske kreme imaju dulji učinak nego brijanje, ali kraći nego depilacija voskom, pa se nemojte iznenaditi ako se dlačice pojave iznad površine kože već za nekoliko dana, iako kod nekih osoba učinak može potrajati i do tjedan dana, ovisno o strukturi dlačica i brzini rasta. Kod primjene na većim površinama, poput nogu, moguće je da dlačice neće biti ravnomjerno uklonjene s cijele površine, pa se može dogoditi da one tanje otpadnu, a one deblje ostanu, što sigurno neće biti zadovoljavajući rezultat jer ćete preostale dlačice morati ili čupkati pincetom ili recnuti britvicom. Naposljetku, treba reći i da je koža nakon primjene depilacijske kreme osjetljivija i podložnija opeklinama od sunca te je dobra zaštita kvalitetnim proizvodom s visokim SPF-om nužna nakon depilacije ljeti.


Više čitajte u novom broju Doktora u kući. Izlazi u četvrtak, 4. srpnja.

Linker
01. srpanj 2024 10:03