Malo je začina koji tako uspješno sljubljuju slatko i slano, premošćuju jaz između slatkog i kiselog, vatrenog i blagog, kao što to čini cimet. Važan je temeljni sastojak paprenih začinskih mješavina diljem svijeta: kineskih 5 začinskih mješavina koje se koriste u azijskog kuhinji, poznate indijske mješavine začina garam masala, berbere iz Etiopije, marokanskog ras el hanouta. Sve te mješavine dopunjavaju okus žitarica, povrća, mesa, peradi, no to je samo početak priče jer pravi okus cimeta dolazi do izražja u kruhu, kolačima, keksima, sladoledu, s kavom, čokoladom, voćem.
Sve njegove blagodati
Ovaj atraktivan začin ne koristi se samo u kuhinji, već je i neizostavan sastojak parfemima, likera, zubnih pasta i žvakaćih guma. Osim začinskih osobina, cimet ima i svoju ljekovitu stranu. Zbog njegovih antibakterijskih svojstava Egipćani su ga koristili prilikom balzamiranja, a nekad se uspješno koristio i za konzerviranje hrane. Poželjan je kod probavnih smetnji i to zbog njegovog sastojka tripsina, digestivnog enzima koji razgrađuje proteine u tankom crijevu i ubrzava razgradnju masti.
Protiv infekcija
Istraživanja o ljekovitosti cimeta dovela su do spoznaje da pozitivno utječe na smanjenje krvnog tlaka, a istraživanja provedena na štakorima pokazala su da je korištenje cimeta inhibiralo smetnje izazvane čirom na želucu. Primjerice, eterično ulje cimeta ima snažna antibakterijska i antiparazitska svojstva, a otjerat će i kukce iz vašeg doma. Uzmete li svako jutro prije doručka pola žličice cimeta sa žlicom meda, smanjit ćete bolove izazvane artritisom, a vjerojatno ćete primijetiti i smanjenje apetita, što je dobra vijest za sve koji žele izgubiti na tjelesnoj težini. Cimet pomaže i dijabetičarima: kontrolira razinu šećera u krvi i može značajno smanjiti razinu lošeg kolesterola, ukupnog kolesterola i masnih kiselina, odnosno triglicerida.
Kasija je vrsta cimeta na koju ćete češće naići u našim trgovinama i niže je cijene od cejlonskog cimeta, koji je ljekovit i nježnije arome.
Oprezno s korištenjem
Morate znati da nije svaki cimet ljekovit. Dvije su osnovne vrste cimeta: cejlonski i kasija (kineski cimet), a razlikuju se po tome što kineski cimet sadrži kumarin, koji može štetno djelovati na jetru i bubrege. Dakle, ako cimet koristite u ljekovite svrhe, odaberite cejlonski. No, i tada ga je potrebno znati dozirati. Neumjereno korištenje cimeta može dovesti do alergijske reakcije, crvenila i nadraženosti kože. Veće dnevne doze ovog začina nisu preporučljive (više od pola čajne žličice na dan!), a trudnice bi trebale izbjegavati eterična ulja na bazi cimeta.
Božić dolazi: ukrasite dom mirisnim vijencem od štapića cimeta!
Potrebno vam je:
- 1 drveni kolut
- 80 do 120 štapića cimeta (6 cm duljine)
- pištolj za vruće ljepilo
- prigodna ukrasna vrpca
Kako ga napraviti?
- Prvo poslažite štapiće na drveni kolut kako biste si predočili kako ćete popunjavati vijenac. Neka deblji krajevi štapića budu položeni na kolut.
- Strukturom i izgledom adventskog vijenca možete biti zadovoljni kad štapićima popunite sve praznine. Za to vam trebaju tanji štapići, a možete ih poredati u dva, čak i u tri sloja. Tek kad vam se svidi kako vjenčić izgleda, počnite s lijepljenjem, za što vam je potreban pištolj s vrućim ljepilom.
- Na kraju dekorirajte prigodnom ukrasnom vrpcom.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....