Ponekad je sladak, ponekad gorak, ponekad može imati ‘malo čudan‘ okus. Trik s oolongom je pronaći onaj koji vam odgovara.

 SHUTTERSTOCK
Nepravedno zanemaren

Čaj koji ima izvanredan učinak na mozak, može pomoći u zaštiti od raka te sagorijeva masti

Ako se ne možete naviknuti na okus zelenog čaja, a crni vam također ne odgovara, pokušajte s oolong čajem. Kao zeleni i crni čaj, i oolong ima brojne blagodati za naše zdravlje

Oolong je tradicionalni kineski čaj, napravljen od lišća biljke Camellia sinensis, iste biljke koja se koristi za pripremu zelenog i crnog čaja. Razlika je u načinu obrade čaja - proces oksidacije je ono što stvara zelene, tamne ili oolong čajeve. Zeleni čaj proizvodi se od svježih listova čaja koji nisu prošli oksidaciju, kemijsku reakciju koja počinje kada su listovi izloženi zraku i koja je odgovorna za boju i okus različitih vrsta čaja. Crni čaj nastaje kada se lišće potpuno zgnječi kako bi se poboljšala oksidacija, a oolong se stvara kada lišće uvene na suncu i djelomično oksidira. Zapravo, svaki čaj koji prođe postupak između 8-85 posto oksidacije smatra se oolongom. Zato ‘isti‘ čaj nema uvijek jednak okus. Ponekad je sladak, ponekad gorak, ponekad može imati ‘malo čudan‘ okus. Trik s oolongom je pronaći onaj koji vam odgovara. Također, postoji nekoliko faza za pripremu oolong čaja, ali daleko najvažniji je završni dio: pečenje. To osigurava ispunjenje željene razine oksidacije, ali ne i prekoračenje.

Zdravstvene prednosti

Slično crnim i zelenim čajevima, oolong sadrži nekoliko vitamina, minerala i korisnih antioksidansa. Šalica kuhanog oolong čaja sadrži male količine kalcija, magnezija i kalija. Također sadrži oko 38 mg kofeina. Za usporedbu, šalica zelenog čaja sadrži oko 29 mg kofeina. Neki od glavnih antioksidansa u oolong čaju su polifenoli theaflavini, thearubigini i EGCG. Oni su odgovorni za mnoge njegove zdravstvene koristi. Vjeruje se da polifenoli u oolongu smanjuje razinu šećera u krvi, pomažući smanjiti vjerojatnost dijabetesa tipa 2. Također mogu poboljšati zdravlje srca i smanjiti vjerojatnost srčanih bolesti. Postoje i neki dokazi da konzumiranje čaja može pomoći u sagorijevanju masti.

Bolje pamćenje

Oolong čaj također je pokazao neke potencijalno izvanredne učinke na mozak. Konzumacija oolonga povezana je s manjim rizikom od kognitivnog pada, kao i poboljšanom spoznajom, pamćenjem, izvršnom funkcijom i poboljšanom brzinom obrade podataka. Tein u čaju također može pojačati pažnju i smanjiti anksioznost, a kofein i tein zajedno mogu povećati budnost i pažnju u prvih sat ili dva nakon pijenja. Osim toga, redovito pijenje oolong čaja povezano je s većom mineralnom gustoćom kostiju, čime se smanjuju prijelomi, smanjuje zubni plak, vjerojatno zbog visoke razine fluorida u čaju i dugoročnog poboljšanja simptoma ekcema. Znanstvenici vjeruju da antioksidansi prisutni u crnim, zelenim i oolong čajevima mogu pomoći u sprječavanju mutacija stanica koje mogu dovesti do raka u tijelu, a također, polifenoli čaja mogu smanjiti stopu diobe stanica raka.

Ima li oolong nuspojave?

Oolong čaj, kao i većina čajeva, općenito se smatra sigurnim. Preporučena dnevna doza oolong čaja je oko 3-4 šalice dnevno, s obzirom na to da sadrži tein (kofein), koji kad se konzumira u velikim količinama može uzrokovati neke neugodne nuspojave, uključujući nesanicu, glavobolje i anksioznost. Imajte na umu da kofein ometa neke lijekove. Također se preporučuje izbjegavanje dodataka oolong čaja, jer previše polifenola može ih učiniti prooksidansima, koji su zapravo loši za zdravlje.

Zašto piti oolong?

Oolong čaj možda nije toliko poznat ili popularan kao zeleni ili crni čaj, ali ima slične zdravstvene prednosti za zdravlje srca, mozga, kostiju i zuba. Osim toga, oolong čaj može pomoći u smanjenju rizika za razvoj dijabetesa tipa 2 te pomoći u zaštiti od određenih vrsta raka. Također ima manje kofeina po šalici od kave, što ga čini dobrim rješenjem za one koji su osjetljivi na kofein.

Linker
11. ožujak 2024 08:57