SHUTTERSTOCK
narodna medicina

Bolovi u uhu, konjunktivitis, ječmenac... Evo što pomaže

Za mnoge česte i vrlo neugodne tegobe postoji pravi lijek iz prirode. Samo treba upoznati bogati svijet ljekovitog bilja i sve što on nudi...

BOLOVI U UHU

Bolovi u uhu mogu biti posljedica upale ili nakupljenog sekreta u srednjem uhu. Glavni simptomi su bolovi, često ozbiljni, u jednom ili oba uha, otežan sluh, zujanje ili zvonjenje u ušima, prekomjerno stvaranje ušnog voska; groznica, vrtoglavica i mučnina ako je zahvaćeno unutrašnje uho. Ako simptomi ne prolaze, obavezno posjetite liječnika jer teške upale mogu dovesti do gubitka sluha.

Ovo su biljke koje bi mogle pomoći:

KANADSKA ŽUTIKA (lat. Hydrastis canadensis)

image
SHUTTERSTOCK

Koristi se podzemna stabljika (rizom). Snažan je i rashlađujući adstringent koji djeluje i protiv nakupljanja sekreta. Uzima se u obliku tinkture - 20 kapi tri puta na dan ili se 10 ml tinkture pomiješa sa 100 ml vode za ispiranje ušiju. Oprez: ne koristite kapi za uši ako postoji sumnja da je bubnjić oštećen. Ne prekoračujte propisane doze, ne koristite u trudnoći niti ako imate visoki krvni tlak.


OBIČNA SASA (lat. Pulsatilla vulgaris)

image
SHUTTERSTOCK

Koristi se nadzemni dio biljke. Umiruje i ublažava bolove; djeluje izravno na uši. Uzima se jedan do dva mililitra tinkture tri puta na dan. Kombinirati se može s vidcem ili kanadskom žutikom, biljkama koje razblažuju sekret. Upotrijebite deset kapi kanadske žutike ili najviše 5 ml tinkture vidca po dozi.


USKOLISNI TRPUTAC (lat. Plantago lanceolata)

image
SHUTTERSTOCK

Koristi se list. Jača membranu sluznice i kontrolira izlučivanje sekreta; učinkovit je kod katara srednjeg uha. Uzima se kao infuzija ili tinktura. Tinktura uskolisnog trpuca kombinira se s tinkturom bazge ili joj dodajte 10 kapi tinkture sase (pulsatille).


DIVIZMA (lat. Verbascum thapsus)

image
SHUTTERSTOCK

Koristi se cvijet. Štiti sluznicu i blago umiruje te pomaže zacjeljivanje rana. Ohlađeno infuzijsko ulje upotrebljava se kao kapi za uši. Pojačajte djelovanje pomoću antibiotičkog bilja kao što je ehinaceja u kapsulama; kombinira se i s biljem koje djeluje protiv prekomjernog sekreta kao što su bazga (infuzija) ili kanadska žutika (kapsule). Oprez: ne koristite kapi za uši ako postoji sumnja na oštećenje bubnjića.


KONJUNKTIVITIS

Konjunktivitis je upala očne spojnice (konjunktive) koja se prostire preko unutrašnjeg dijela kapka te preko bjeloočnice do rožnice. Kod blefaritisa su upaljeni rubovi kapka. Obje ove upale mogu biti uzrokovane infekcijom, alergijom ili iritacijom, fizičkom ili kemijskom. Glavni simptomi kod konjunktivitisa su osjećaj grebanja u oku, povećana osjetljivost na svjetlo, bolovi, oticanje, crveno ili ružičasto oko, vodenasti ili gnojni iscjedak. Glavni simptom blefaritisa su crveni kapci, nekad i perutanje zahvaćene kože.

Evo što pomaže:

NEVEN (lat. Calendula officinalis)

image
SHUTTERSTOCK

Koriste se latice. Djeluje protuupalno i antiseptički, uz to je adstringent. Djelotvoran je kod lokalnih iritacija Namočite blazinicu u dobro razrijeđenu tinkturu pa nježno stavite na oko kao kompresu; ječmenac možete ispirati mješavinom 5 ml tinkture i 50 ml vode. Ne kombinira se s drugim biljkama.


KRIZANTEMA (lat. Dendranthema x grandiflorum)

image
SHUTTERSTOCK

Koristi se cvijet. Biljka djeluje antibakterijski i protuupalno; dobra je pomoć kod dugotrajnih problema s očima.


TURICA (lat. Agrimonia eupatoria)

image
SHUTTERSTOCK

Koristi se nadzemni dio biljke. Djeluje iscjeljujuće i adstringentno na sluznice; tonik je za jetru. Ispirite oči blagom, jako razrijeđenom infuzijom (10 grama bilja na pola litre vode). U slučaju infekcije pojačajte liječenje antibakterijskim lijekovima kao što je ehinaceja, koja se uzima oralno.

Linker
14. ožujak 2024 19:55