REGIONALNI PLANOVI

'TREBALO BI NAM SAMO PAR SATI DA SKUPIMO NOVAC ZA CO!' Poljski PZU spreman za preuzimanje

"Novac nije u pitanju. Nama treba ne samo nekoliko dana, nego samo nekoliko sati da osiguramo sav novac potreban za ulaganje u Croatia osiguranje

"Novac nije u pitanju. Nama treba ne samo nekoliko dana, nego samo nekoliko sati da osiguramo sav novac potreban za ulaganje u Croatia osiguranje. Čuli smo da Hrvatska vlada želi ubrzo donijeti odluku o natječaju za prodaju dionica CO i mi smo spremni u roku sedam dana od objave natječaja dati svoju ponudu", kazao je danas Andrzej Klesyk, predsjednik uprave poljske osiguravajuce tvrtke PZU.

Klesyk je hrvatskim novinarima potvrdio da je PZU najozbiljnije zainteresiran za sudjelovanje u privatizaciji Croatia osiguranja , te da bi ulazak PZU-a na hrvatsko tržište zapravo trebao biti prvi korak prema u osvajanju tržišta cijelog Balkana. "Sada smo spremni kupiti i manjinski udio u CO, ali s ciljem da u srednjem roku dođemo do većinskog vlasništva. A idealan scenarij za PZU bio bi da uspijemo preuzeti liderske osiguravajuće tvrtke u svim državama na Balkanu, posebno u Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji i BiH", pojasnio je on. CO je ipak prvi na listi želja poljskog ulagača.

Klesyk kaze kako PZU "ne zeli kupiti CO, vec uložiti kapital u CO", te da bi im odgovaralo i da država dugoročno ostane značajan dioničar CO jer zeli biti partner s vladom. Kaze kako bi u slučaju da postanu vlasnici CO ostavili tvrtki njeno ime. "CO poznaje 80 posto Hrvata, PZU nitko u Hrvatskoj ne poznaje. Kupac sa zapada bi promijenio ime jer je to njihova praksa, ali mi ne bi", tvrdi prvi čovjek PZUa. On priznaje kako je ulazak u CO zapravo biti ili ne biti za planove njegove tvrtke u regiji: "Ako ne uspijemo uložiti u CO ili Triglav, onda ćemo morati priznati da je tržište Balkana za nas zatvoreno!" A PZU svoju poslovnu budućnost vidi, kako je to slikovito Klesyk rekao, na prostoru istočno od Berlina, zapadno od Moskve, na sjeveru sve do sjevernog pola, te na jugu do Mediterana! Danas posluje, osim u Poljskoj, jos i u Ukrajini, te u sve tri baltičke države. PZU je lider na domaćem tržištu, na kojemu drži 43 posto životnog i 32 posto svih ostalih osiguranja. Ima 16 milijuna klijenata, te 11,6 tisuća zaposlenih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. lipanj 2024 04:06