Slojeviti užitak

Kolač koji je obožavala cijela bivša država: recept je stoljetni, potječe iz Mađarske, a nije mađarica. Sjećate li ga se?

 Shutterstock

Ako biste sad zavirili u neku starinsku kuharicu s područja bivše države, sasvim je moguće da biste u njoj mogli naići na žarbo kocke ili žerbo ploške. Riječ je o istoj slastici koja se naziva ovako ili onako, a ime nosi po čuvenoj slastičarnici "Gerbeaud", koju još uvijek možete pronaći na trgu Vörösmarty u Budimpešti.

Slastičarna je otvorena davne 1858. godine, a ovaj kolač im je bio jedan od najvećih aduta. A kako i ne bi bio kad jako lijepo spaja okuse oraha, finog tijesta, džema od marelica i čokolade. Obožavala ga je na samo Mađarska, nego i cijelo njeno susjedstvo, uključujući naše krajeve.

Nekoć bez ove slastice nije mogla proći nijedna fešta, a otmjenije obitelji trudile su se imati je na poslužavnicima kad bi im pristigli gosti na kavu ili čaj. Nudimo vam zgodan recepta pa se podsjetite koliko su dobre žarbo ploške ili, ako ih se ne sjećate ili vam nisu poznate, otkrijte u čemu je njihova čar.

image
Shutterstock

Žarbo ploške

Sastojci:

Tijesto:

400 g brašna
200 g maslaca
20 g šećera
1 jaje
1 prašak za pecivo
1 žlica kiselog vrhnja

Nadjev

250 g mljevenih oraha
150 g šećera
malo ruma
oko 200 g džema od marelice

Glazura

150 g čokolade za kuhanje
3 žlice ulja

Priprema:

Pomiješajte sve sastojke za tijesto, po potrebi dodajte još malo vrhnja da ne bude previše tvrdo. Pospremite ga u hladnjak na pola sata. Nakon toga razrežite tijesto na tri dijela pa ih razvaljajte u kore dimenzija sredne velikog lima za pečenje (dimenzija oko 20x35 centimetara).

Upalite pećnicu da se zagrije na 180 stupnjeva, a u međuvremenu pomiješajte šećer i orahe te im dodajte rum. Džem zagrijte da bi se lakše mazao.

Prebacite prvu koru u lim obložen papirom za pečenje, izbockajte je vilicom, premažite s polovicom džema i pospite polovicom smjese s orasima pa stavite peći.

Isto ponovite s drugom korom, dok se treća peće bez dodataka. Pecite ih dok ne uhvate lijepu boju, malo ih ohladite. Posložite kore jednu na drugu, a posljednju koru prelijte glazurom od čokolade otopljene na pari s malo ulja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. studeni 2024 20:27