VELIKI SUKOB POLITIČARA UOČI LOKALNIH IZBORA

‘Oleg Butković vodi grad kao što je Sanader vodio državu, a sada ga od optužbi USKOK-a brani i njegov odvjetnički tim’

 Davor Žunec/CROPIX

Kada je 1963. godine posjetio Novi Vinodolski, Josip Broz Tito ustvrdio je da je grad jako lijep, ali da sliku nagrđuje hotel Klek, objekt koji dominira južnim dijelom gradske luke, te da bi ga svakako trebalo urediti.

Punih 50 godina poslije hotel Klek stoji na istome mjestu, ništa manje derutan nego u vrijeme predsjednikove drugarske kritike, a sobe koje su prije pola stoljeća pretvorene u privremene stanove za radnike sada naseljavaju njihovi potomci.

Uz mural na pročelju hotela, kao i na obližnjem lukobranu, prohtjevima našeg fotoreportera strpljivo udovoljava Saša Đujić, 31-godišnji SDP-ov kandidat za gradonačelnika Novog Vinodolskog. Proljeća, čini se, nema ni u tragovima, vjetar nemilosrdno šiba, neugodno je hladno i definitivno nije najsretnije vrijeme za fotosession, ali crni oblaci nad gradom kao da su naručena kulisa za teme o kojima smo netom razgovarali.

Rastrošnost i neučinkovitost gradske uprave, kako kaže Đujić, doveli su do toga da je proračun postao neodrživ, predimenzionirani administrativni i komunalni aparat koji je stvorio ozračje klijentelizma proždire sam sebe i, općenito, Novi Vinodolski je tek korak od toga da pukne po šavovima i prijeđe na tamnu stranu gdje tavore hrvatski gradovi-slučajevi zreli za bankrot.

Budućnost stranke

Saša Đujić, saborski zastupnik i predsjednik Foruma mladih SDP-a, u Novom Vinodolskom je proveo cijeli život i ovdje, kaže, namjerava ostati, bez obzira na to što zbog aktualnih profesionalnih obaveza dio vremena provodi u Zagrebu.

Rođen je 1981. i po tome spada među najmlađe saborske zastupnike (preciznije, po mladosti je treći u klupama parlamenta), a politička karijera, koja je zasad bez mrlje, i mladenački entuzijazam uvrstili su ga u krug Milanovićevih osoba od povjerenja te je jedan od onih u kojima predsjednik SDP-a vidi budućnost stranke.

- Nas je četvero iz Foruma mladih SDP-a u ovom sazivu ušlo u Sabor. To su Sandra Petrović, Ivan Klarin, načelnik općine Tisno, oni imaju 27 godina, i Domagoj Hajduković, predsjednik SDP-ove Osječko-baranjske županije, koji je moje godište. Sviđa mi se što SDP ima dobru ekipu, nas je osam u Saboru mlađih od 35 godina i baš smo dobra klapa, družimo se i privatno - kaže.

Đujić je diplomirao na Veleučilištu u Rijeci i po struci je prvostupnik ekonomije. U SDP-u je od 19. godine kada je postao najmlađi gradski vijećnik u državi te je u Gradskom vijeću Novog Vinodolskog odradio dva mandata, a prije Sabora u jednom je mandatu bio zastupnik u Skupštini Primorsko-goranske županije. Osim što se bavi politikom, savezni je nogometni sudac, od 14. godine vatrogasac te strastveni bajker.

U utrci za gradonačelnika izlazi na megdan s dvije godine starijim Olegom Butkovićem iz HDZ-a, koji je ujedno i predsjednik primorsko-goranske organizacije te stranke. Butković funkciju gradonačelnika obnaša već osam godina, a trenutačno mu nad glavom visi USKOK-ova optužnica za zloporabu gradonačelničke funkcije, prema kojoj je protuzakonito gradskim sredstvima platio sedmodnevni boravak u hotelu Resort Novi direktoru iz Hrvatskih voda Siniši Šircu i njegovoj obitelji, potrošivši na to 33 tisuće kuna.

Zašto ste se kandidirali za gradonačelnika?

- Našao sam se u toj priči jer sam ovdje odrastao i cijeli sam život u ovom gradu, iako sam posljednjih godina otišao u županijsku i državnu politiku. U situaciji sam kada mi to stvarno ne treba, ušao sam u Sabor, što je nekim političarima kruna karijere. Mogao sam sjediti u Zagrebu, imati svoju poziciju i praviti se da me ovdje ništa ne zanima, ali vidim da grad ide u krivom smjeru. Vidim da se događaju stvari koje nisu normalne i koje ne priliče Novom Vinodolskom, gradu duge i bogate kulturne i povijesne tradicije. Smatram da u ovom trenutku mogu dati svome gradu puno više od aktualne garniture na vlasti.

Intervju u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Nedjeljnog Jutarnjeg

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. lipanj 2024 20:45